BE ‘hap dyert’ për Ballkanin në 2025-ën me një kusht: Zgjidhni problemet mes jush

0
382

Brukseli ka vendosur vitin 2025 si datë për një zgjerim tjetër të Bashkimit Europian, i cili pritet të përfshijë vendet e Ballkanit Perëndimor. Megjithatë, konfliktet lokale në vazhdim mund t’i pengojnë këto plane.

Komisioni Evropian pritet të zbulojë planet e tij në lidhje me të ardhmen e BE-së në një dokument të ri strategjik që do të miratohet mes 7 dhe 14 shkurtit.

Dokumenti pritet të raportojë se; “Mali i Zi dhe Serbia duhet të jenë gati për anëtarësim deri në vitin 2025”, por vendet duhet të japin “reforma të vërteta dhe zgjidhje afatgjata për mosmarrëveshjet me fqinjët”, citon ‘Observer’ i BE-së, i cili mori një kopje projektesh.

Strategjia gjithashtu thuhet se parashikon që vende të tjera të Ballkanit Perëndimor, si Shqipëria, Bosnja, Maqedonia, dhe provinca e shkëputur serbe, kryesisht shqiptare etnike shqiptare, që shpalli pavarësinë në vitin 2008, duhet të “përparojnë mirë” në negociatat e tyre me BE.

Megjithatë, gazeta në mënyrë eksplicite paralajmëron se të gjithë kandidatët e pranimit në BE duhet të zgjidhin të gjitha mosmarrëveshjet me fqinjët.

“BE nuk mund dhe nuk do të importojë mosmarrëveshje dypalëshe. Kjo është arsyeja përse të gjithë partnerët e Ballkanit Perëndimor duhet të zgjidhin mosmarrëveshjet e tilla si një çështje urgjente”, thuhet në draft dokument, siç u përmend nga ‘Observer’.

Serbia dhe Mali i Zi tashmë kanë filluar bisedimet e pranimit me BE, ndërsa Shqipëria dhe Maqedonia shpresojnë t’i fillojnë ato në 2018. Bosnja dhe Hercegovina synon statusin “kandidat”, ndërsa Kosova po shqyrton paraqitjen e një kërkese formale për marrjen e këtij statusi.