Çfarë ka me bashkëshortët Arta Marku? Apo e ka me Dekriminalizimin dhe Elbasanin?!

0
1092

Arta Marku, kryeprokurorja e përkohshme këto ditë e ka patur aktivitetin e saj, së paku publikisht, ose me takime ambasadorësh e ministrash, ose me shkarkime e transferime stafi.

Ndër të paktën 4-5 lëvizje (disa të tjera rutinore), më të rëndësishmet janë padyshim 2: lëvizja e Rovena Gashit, drejtoreshës së Njësisë së Dekriminalizimit dhe Zyrës së Marrëdhënieve me Jashtë si dhe transferimi i drejtuesit të prokurorisë së Elbasanit, Dritan Ginës që për rastësi është bashkëshorti i Gashit.

Mund të jetë e paqëllimtë nga Marku lëvizja e tyre për shkak të bashkëshortësisë, por tepër rastësore do të qe lidhja e të dyve me 2 pozicione kyçe: kontrolli i deputetëve dhe funksionarëve të administratës nëse janë të inkriminuar si dhe zhvillimet në Elbasan.

Por pse për ngjarjet në Shqipëri këto dy pozicione janë të rëndësishme?

Së pari, sepse lidhen me dy zhvillime të forta: Heqja e mandatit, së fundi të mikut të Edi Ramës, Aqif Rakipit, deputetit të PDIU-së dhe deputetit të LSI-së, Gledjon Rehovicës dhe së dyti me ngjarjet në Elbasan.

Prokuroria nën drejtimin e Ginës është përfshirë së fundmi në hetime të rëndësishme, si çështja e Orest Sotës dhe implikimi me patentat e Saimir Tahirit, ish-ministrit që po hetohet për trafik droge dhe lidhje me Habilajt, hetimet e pasurive dhe aktivitetit të familjarëve të kryebashkiakut të Elbasanit, Qazim Sejdinit, po i besuar i Ramës, apo hetime për përplasjen e bandave në mes qytetit, pranë tregut etj, të cilat kanë kaluar më tej në Prokurorinë për Krime të Rënda.

Pra, është e qartë: lëvizje kyçe, për drejtues që kanë ndjekur ngjarje të rëndësishme, për të cilat kërkohet zbardhje.

Së dyti, sepse zbardhja e tyre,  tanimë do të varet në vullnetin e të përkohshmes Marku, së cilës Gashi që çoi në heqjen e mandatit të 2 deputetëve dhe puna e prokurorit Gina nuk i është dukur efektive.

Edhe para zgjedhjes së saj u komentua nga njohësit e ligjit se Marku, edhe pse e përkohshme kishte të drejtë të lëvizte prokuroët, madje të bënte edhe vettingun e tyre, prandaj u pa me dyshim nxitimi i socialistëve për ta zgjedhur vetë dhe jo nëpërmjet KLP-së. Të njëjtin shqetësim ngriti sot edhe drejtuesi i Prokurorisë së Elbasanit, Dritan Gina, sipas të cilit për karrierën e tij mund të vendoste vetëm Këshilli i Lartë i Prokurorisë.

Pra, varet se cili prokuror, i dashur nga Marku, do të zëvendësojë në këto 2 pozicione kyçe bashkëshortët Gashi-Gina. Në mos e rëndësishme, për Markun do të jetë që të rinjtë e pozicioneve mos të kenë punuar me Adriatik Llallën.