Gjermania me qeveri, konservatorët e Merkel dhe SPD arrijnë marrëveshje

0
220

Socialdemokratët e qendrës së majtë të Gjermanisë (SPD) kanë arritur marrëveshjen për koalicionin qeveritar me konservatorët e kancelares Angela Merkel (CDU / CSU), sipas raporteve të medias. Një marrëveshje për shpërndarjen e Ministrive u tha të jetë një nga pengesat e fundit kryesore në drejtim të formimit të koalicionit. Marrëveshja vjen pas më shumë se katër muaj grindjesh nga zgjedhjet që nuk prodhuan qeveri në shtator. Negociatorët kanë qenë në bisedime të vazhdueshme që nga mëngjesi i së martës. Pengesat e fundit kanë qenë të drejtat e punëtorëve dhe kujdesi shëndetësor. Fillimisht SPD përjashtoi kthimin në qeveri me CDU e qendrës së djathtë të zonjës Merkel dhe partisë së saj bavareze, CSU. Megjithatë, pas disa muajsh bllokimi, ka shpresë se Gjermania mund të ketë një qeveri për Pashkët. 460,000 anëtarë të SPD do të kenë një fjalim përfundimtar nëse do të pranojnë një marrëveshje koalicioni në një votim postar që do të ndodhë në javët e ardhshme.