KURIOZITETEÇfarë fshihet në dhomën sekrete në piramidën më të madhe në botë

0
345

Një prej shtatë mrekullive të botës antike duket se fsheh një surprizë të madhe në zemër të monumentit 4 500 vjecar. Shkencëtarët njoftuan sot se kishin zbuluar një gropë gjigante në mes të Piramidës së Keopsit në Egjipt. Sipas studimit të publikuar në revistën “Nature”, boshllëku i madh është 30 metra i gjatë dhe ka karakteristika të ngjashme me ato të galerisë së madhe, salla me e madhe e njohur e kësaj piramide. Kjo gropë gjendet 40-50 metra larg dhomës së mbretëreshës, në zemër të monumentit. Një nga bashkëdrejtuesit e projektit, Mehdi Tayoubi, shprehet se: Kjo gropë është aq e madhe saqë mund të mbajë një avion me 200 vende në zemër të piramidës. Boshllëku i madh është krejtësisht i mbyllur, asgjë nuk është prekur që prej ndërtimit të piramidës. Ky është një zbulim shumë entuziast. Por, nëse një sekret u zbulua, një tjetër vazhdon të mbetet i fshehur, përse ky boshllëk dhe a ka ndonjë gjë brenda? Madje ekipi nuk ka asnjë informacion mbi rolin e mundshëm të këtij boshllëku. Kjo mund të jetë një vazhdimësi e dhomave që janë njëra pas tjetrës, një koridor gjigant horizontal, një galeri e madhe e dytë… shumë hipoteza janë të mundshme. Por, një gjë është e sigurtë, do të ishte e vështirë të arrihej ‘big void’. Jemi duke menduar për mënyra hetimi relativisht të lehta, jo shkatërruese. CNRS-ja dhe INRIA na janë bashkuar prej një viti për të studiuar një tip të ri roboti që mund të kalojë në vrima të vogla.”