Tusk paralajmëron largimin e Polonisë nga BE, kryeministri polak bën lëvizjen e parë për pajtim

0
520

Presidenti i BE-së Donald Tusk ka paralajmëruar sërish se qeveria e PiS e Polonisë mund ta shtyjë vendin jashtë bllokut nëse ndalon të jetë një donator neto i fondeve të BE. Në këtë pikë marrëdhëniet mes Brukselit dhe Varshavës janë në një nivel të ulët.

Donald Tusk, presidenti i Këshillit të BE dhe ish-kryeministri i Polonisë, paralajmëroi të mërkurën se qeveria e Ligjit dhe Drejtësisë e Varshavës (PiS) mund të shtyjë vendin ndaj asaj që tashmë është quajtur në Bruksel si “Polexit”.

Në një intervistë në të përjavshmen polake “Tygodnik Powszechny”, Tusk tha se “për PiS përfitimi i të qenit në BE zvogëlohet në bilancin e pagesave, me një shpërfillje të plotë për përfitime të tjera, si tregu i përbashkët, rendi ligjor, siguria e garantuar etj. “

Ai shton: “Përderisa ne nuk jemi një kontribues neto, loja nuk ka aq shumë vlerë për ta. Kështu që unë mund të imagjinoj një situatë ku një ditë Polonia të gjendet në mesin e kontribuesve (neto), qeveria polake do të vendosë se është koha për t’u kërkuar polakëve nëse duan akoma Poloninë në BE apo jo, dhe pastaj do të punojnë shumë në mënyrë që të arrijnë në përfundimin se është e nevojshme t’i themi lamtumirë anëtarësimit “.

Deutche Welle shkruan se qeveria konservatore nacionaliste e Polonisë ka qenë në një kurs përplasjeje me BE-në për rreth dy vjet, i nxitur kryesisht nga vendimi për të vendosur një sërë ndryshimesh të diskutueshme gjyqësore që, sipas Brukselit, kërcënojnë të minojnë sundimin e ligjit të vendit dhe vlerat demokratike.

Muajin e kaluar, Komisioni Europian filloi një procedurë disiplinore të paparë kundër Polonisë duke shkaktuar nenin 7 të traktatit të BE. Masa mund të çojë në sanksione dhe të pezullojë të drejtat e votimit të Polonisë në BE.

Mirëpo nga ana tjetër, qeveria polake këtë javë duket se po bën hapa për ta penguar këtë të ndodhë.

Kryeministri polak Moravicki bëri një riorganizim të kabinetit të tij qeverisës, duke pushuar disa ministra, lëvizje që shihet si përpjekje për të përmirësuar marrëdhënien me Bashkimin Europian.