5 ekonomitë më të fuqishme të BE

0
35
epa04383668 (FILE) A file photo dated 07 August 2014 showing a over-sized barbed wire, part of an installation, seen in front of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt Main, Germany. The European Central Bank (ECB) announced surprise interest rates cuts on 04 September 2014 as it steps up its efforts to spur economic growth in the eurozone and to fight the threat of deflation. The Frankfurt-based ECB said it had trimmed its benchmark refinancing rate for the second time in three months, lowering to a historic low of 0.05 per cent. The bank also lowered its deposit rate, which is the rate charged for banks depositing funds at the ECB, deeper into negative territory, cutting it by 10 basis points to minus 0.2 per cent. The move sent the euro down to 1.3 dollars, while shares climbed on markets across Europe. EPA/BORIS ROESSLER

Bashkimi Evropian përbëhet nga 28 shtete dhe gjeneron gati 30% të GDP-së globale.
Këto janë shtetet anëtare me ekonominë më të fortë në BE. Të gjitha të dhënat janë nga Banka botërore:

1.Gjermania

GDP: 3.76 bilionë dollarë

Popullata: 80.6 milionë

Valuta: Euro

Rreth 70 % e GDP-së e gjeneron prej sektorëve të fuqishëm të shërbimit që përfshin sistemin bankar dhe turizmin.

30% i mbetur gjenerohet nga sektori i industrisë dhe prodhimit që përfshin automobilat, makineritë e rënda dhe elektronike, sektorin e kemikaleve dhe të ndërtimit. Gjermania ka një shkallë të ulët të papunësisë, infrastrukturë të zhvilluar dhe një fuqi punëtorë të kualifikuar.

2.Franca

GDP: 2.81 bilionë dollarë

Popullata: 64.93 milionë

Valuta: Euro

Ekonomia e dytë më e madhe në Evropë, Franca është lideri agrikulturor i BE-së dhe e gjashta më e madhja globalisht.

Sektorët e tjerë madhorë në ekonominë franceze janë turizmi, prodhimtaria, sektori i energjisë dhe sektorët e prodhimit të armëve dhe të industrisë.

3.Mbretëria e Bashkuar

GDP: 2.73 bilionë dollarë

Popullata: 65.5 milionë

Valuta: funta britanike

Ekonomia e Britanisë së Madhe është e treta në BE. Anglia dhe Skocia gjenerojnë pjesën më të madhe të GDP-së, Irlanda e Veriut dhe Uellsi janë më mbas.

Përveç një industri të turizmit të fortë, ekonomia shtyhet edhe nga një variacion i sektorëve që përfshinë prodhimtarinë, ndërtimin, minierat, naftën dhe gazin, agrikulturën dhe shërbimet financiare.

4.Italia

GDP: 2.07 bilionë dollarë

Popullata: 59.79 milionë

Valuta: Euro

Një ekonomi e bazuar në eksport, Italia është ekonomia e katërt më e madhe brenda bllokut. Ajo është prodhuesi më i madh i verës në botë, por ekonomia e saj gjithashtu forcohet edhe nga sektorët e prodhimtarisë, duke përfshirë automobilat dhe dizajni i modës.

Rreth 60% e produkteve italiane eksportohen brenda Unionit, duke e bërë Italinë një lojtarë të fuqishëm brenda BE-së.

5.Spanja

GDP:1.46 bilionë dollarë

Popullata: 46 milionë

Valuta:Euro

Spanja ka ekonominë e pestë më të fortë në BE. Ajo ka një industri të fuqishme të automobilave, një sektorë bankar të fuqishëm dhe turizëm jashtëzakonisht të zhvilluar.Spanja konsiderohet vendi i tretë më i vizituar në botë.