Bëhet zbulimi për asteroidet

0
11

Shkëncëtarët japonezë kanë zbuluar për herë të parë prova uji në 17 asteroide duke përdorur të dhënat nga sateliti me infra të kuqe AKARI. Ky zbulim i madh do kontribuojë për të kuptuar shpërndarjen e ujit në sistemin tonë diellor, evolucionin e asteroideve dhe origjinën e ujit në Tokë. Toka është i vetmi planet në sistemin tonë diellor ku është konfirmuar prania e ujit. Hulumtuesit nga Agjensia Hapësinore Japoneze (JAXA) dhe Universiteti i Tokios zbuluan se uji nuk rrjedh në sipërfaqen e asteroideve por ruhet brenda tyre si mineral i hidratuar, prodhuar nga reaksionet kimike të ujit dhe gurëve që ndodhën brenda asteroideve.