DETAJE/ Si operonte grupi i fajdexhinjve në Shkodër, sekuestrohen edhe 500.000 euro

0
55

Një aksion policor ka nisur mbrëmjen e djeshme në Shkodër. Bëhet me dije se dhjetëra forca policie, Shqiponja, RENEA kanë marrë pjesë në aksionin ku dhe janë arrestuar 14 persona. Burime nga policia kanë bërë të ditur se arrestimet janë bërë gjatë natës. Personat janë vënë në pranga pasi merreshin me aktivitetin e marrjes dhe dhënies së lekëve me fajde.

Grupi i “fajdexhinjve” kishte në përbërje dhe një ish-kancelar dhe një noterë, të cilët regjistronin në emrat e tyre, pronat apo pasuritë e personave, të cilët nuk kishin mundësi për të paguar paratë e marra hua.

Nga ky operacion u sekuestruan, toka, dyqane dhe 500 mijë euro.

Njoftimi i plotë

Me datën  25.01.2019 Prokuroria e rrethit gjyqësor Shkodër ka regjistruar procedimin penal me numër 109, mbi bazën e akteve te referuara nga Drejtoria Vendore e Policisë Shkodër.

Nga veprimet e kryera me mjete te hetimit proaktiv, te autorizuara nga Prokuroria dhe legjitimuar nga Gjykata e rrethit gjyqësor Shkodër rezultoi e provuar përfshirja e një numri te madh shtetasish ne veprimtarinë e organizuar te dhënies hua, jashtë sistemit bankar, se shumave te konsiderueshme te te ardhurave monetare.

Dhënia hua e këtyre shumave është për interesa shume te larta qe vardojnë nga 3%-20% ne jave nga ana e persona te implikuar.

Gjate hetimit te kryer rezultoi përvetësimi nga ana e te dyshuarve te disa pasurive te luajtshme, automjete te riregjistruara në emër te tyre dhe pasurive te paluajtshme (toka, apartamente, dyqane), prona per te cilat kishte kaluar pronësia ne emër te dyshuarve.

Si rrjedhoje e veprimeve te përgjimeve telefonike, ambientale, vëzhgimit, te legjitimuar nga Gjykata, administrimit te akteve shkresore, këqyrjeve etj rezultoi përfshirja ne veprimtari kriminale e 22 personave emrat e te cilëve u regjistruan si autore te veprave penale te “Ushtrim pa liçence i veprimtarisë bankare”, me pasoja te renda, ne bashkëpunim, “Pastrim i produkteve te vepres penale”, “Shpërdorim detyre” dhe “Moskallëzim te krimit”, te parashikuar nga nenet  170/c/2, 25, 287, 248  dhe 300/1 te Kodit Penal.

Me miratim te gjykatës se rrethit gjyqësor Shkodër janë caktuar dhe ekzekutuar masat e sigurimit personal “arrest ne burg” për 11 shtetas, qe janë B. A; I. M, M. B; L.S; N. A; A. B; A. D (me detyrën ish kancelar ne Gjykatën e Shkodrës); V. N; E. F,; E. Q; P. V.

Janë shpallur ne kërkim shtetasit me inicialet E.M; J.A.; I.S dhe E.L.

Janë ekzekutuar masat e sigurimit personal ”pezullim i ushtrimit te detyres” per noteren pranë Dhomës se Noterisë Shkodër, V. H dhe SPZ  pranë Komisariatit te Policise Shkoder E. L.

Është ushtruar kontroll ne një numër te madh banesash, kontroll i kryer me vendim te gjykates. Gjate kontrollit jane gjetur dhe sekuestruar nje numer i madh automjetesh, vlera te konsiderueshme monetare (rreth 500.000 euro), apparate  celulare etj.

Veprimet e kontrollit, sekuestrimit dhe veprimeve te para hetimore vijojne.