“Do të vijë një pandemi tjetër”, deklarata e virologes Italiane

0
24

Virologia e njohur italiane, Ilaria Capua është shprehur se pándemia e Còvid-19 nuk ishte një befasi për të pasi  i studion këto raste prej 30 vitesh. Ajo hodhi poshtë idenë se v írusi doli nga një laborator duke treguar se lindin nga kafshët, megjithatë i bën thirrje të gjithëve që të nxjerrin një mësim nga e gjithë kjo situatë. “Unë e kam studiuar këtë temë për më shumë se 30 vjet në laborator, sepse këto víruse lindin gjithmonë nga rezervuari i kafshëve. E dija që herët a vonë do të vinte një pándemi! Nuk isha aq e befasuar. Ne duhet të kuptojmë mesazhet që kjo pandemi po na i përplas në fytyrë. Një pándemi nuk ju shpëton nga tjetra, ndodhin pándemitë, do të vijë një pandemi tjetër. Kjo pándemi është duke na ulëritur se qytetet, nuk po ia dalin dot. Ne që jemi marrë me shkencë për një kohë të gjatë duhet të bëjmë një vetëkritikë të madhe. Për një kohë të gjatë ata u thanë vendimmarrësve, politikanë, sipërmarrës, intelektualë që do të vinte një pándemi. Por askush nuk e besoi. Ne kemi një përgjegjësi të madhe, shkenca nuk duhet të zbulohet, por duhet të jetë e endur në arsyetim dhe në jetën e përditshme”, tha Capua për Radio3. Virologia shtoi se e kuptoi që numri i víktimave do të ishte i lartë kur u përhap me shpejtësi pándemia. Megjithatë thekson se vijon të jetë e rëndësishme që të krijohet një mënyrë e re jetese ku puna ose mësimi të zhvillohet nga shtëpia.