Franca dhe Britania firmosin marrëveshjen për të frenuar imigrantët në Kanalin Anglez

0
33
Zjarr Televizion Ad This is a sample article. ...

Ministrat e Brendshëm të Francës dhe Britanisë nënshkruan të hënën një marrëveshje të përbashkët në përpjekje për të frenuar migrimin nëpër Kanalin Anglez – një burim i rregullt përplasjesh mes dy vendeve.

Qeveria britanike ka rënë dakord t’i paguajë Francës rreth 72.2 milionë euro në vitet  2022-2023 në këmbim të rritjes së pranisë së saj të sigurisë prej 40% në pikat e hyrjes në bregdet.

Kjo do të thotë 350 xhandarë dhe policë të tjerë që ruajnë plazhet në Calais dhe Dunkirk.

Ministri i Brendshëm francez Gerald Darmanin dhe Sekretarja e Brendshme britanike Suella Braverman e nënshkruan marrëveshjen në Paris.

Pakti përmban propozime për të luftuar krimin nëpër rrugët e rregullta të imigracionit, me dy ministrat që ranë dakord që vendet e tyre do të merrnin informacion nga përgjimet për të ndihmuar në zbulimin e rrjeteve të kontrabandës.

“Burimet teknologjike dhe njerëzore” duke përfshirë dronët mund të përdoren në bregdetin francez për të përgjuar më mirë anijet, shton marrëveshja.

“Sekretarja e Brendshme e Mbretërisë së Bashkuar, zonja Suella Braverman, dhe Ministri i Brendshëm dhe për Territoret Jashtë Francës, z. Gerald Darmanin, konfirmuan sot një sërë hapash në bashkëpunimin e tyre të vazhdueshëm për të trajtuar të gjitha format e migrimit të paligjshëm, duke përfshirë kalimet me varka të vogla,  brenda kuadrit të përcaktuar nga e drejta ndërkombëtare.

Mbretëria e Bashkuar dhe Franca kanë punuar së bashku për të trajtuar migrimin e paligjshëm duke parandaluar mbi 23,000 kalime me varka të vogla në vitin 2021 dhe mbi 30,000 deri më tani këtë vit.

Krahas kësaj, ne kemi shkatërruar 55 grupe të krimit të organizuar dhe kemi bërë mbi 500 arrestime të mbështetura nga puna e Celulës së Përbashkët të Shërbimit Sekret Britani-Francë, ku zyrtarët e Mbretërisë së Bashkuar dhe francezë mbledhin dhe analizojnë informacionet sekrete operacionale për të parandaluar kalimet dhe për të çmontuar bandat që qëndrojnë pas tyre.

Megjithatë, numri i tentativave për kalime vazhdon të rritet. Për këtë qëllim, Mbretëria e Bashkuar dhe Franca do të intensifikojnë bashkëpunimin me synimin për ta bërë të pamundshme, rrugën e varkave të vogla, për të shpëtuar jetë, për të çmontuar grupet e krimit të organizuar dhe për të parandaluar dhe penguar migrimin e paligjshëm në vendet tranzit dhe më tej në rrjedhën e sipërme.

Një strategji e përbashkët

Mbretëria e Bashkuar dhe Franca do të zbatojnë objektiva të reja të përbashkëta strategjike dhe një plan të përbashkët operacional për të çuar përpara fazën tjetër të bashkëpunimit.

Objektivat e përbashkëta strategjike e përcaktojnë strategjinë tonë me 3 objektiva kryesore:

1. duke frenuar përhapjen e kalimeve të paligjshme dhe duke e bërë të pamundshme rrugën e varkave të vogla, duke vendosur burime teknologjike dhe njerëzore të dedikuara posaçërisht për mbikëqyrjen, zbulimin dhe përgjimin e përpjekjeve për të kaluar kufirin ilegalisht.

2. çmontimin e krimit të organizuar dhe rrjeteve lehtësuese përmes punës së përbashkët të mirëfilltë, duke përfshirë, por pa u kufizuar në mbledhjen dhe përdorimin e informacionit nga migrantët e zbritur ose të përgjuar dhe

3. parandalimin dhe frenimin e përpjekjeve për kalimin e paligjshëm përmes punës së përbashkët në një sërë politikash, operacionesh dhe aktivitetesh komunikimi që shtrihen sa më shumë në drejtim të kundërt, në lidhje me vendet e origjinës dhe të tranzitit të migrantëve.

Një qasje e re e integruar

Mbretëria e Bashkuar dhe Franca do të ndërmarrin veprime të rëndësishme dhe inovative që do të rezultojnë në një qasje më të integruar dhe efektive duke përfshirë:
zgjerimin e Njësisë së Përbashkët të Shërbimit Sekret shumë të suksesshme, për të thelluar më tej ndarjen e informacioneve sekrete dhe për të gjeneruar hetime shtesë për të shkatëruar bandat kriminale

– vendosjen e më shumë oficerëve francezë për të patrulluar plazhet franceze me marrëveshje për të rritur dislokimet me 40% në pesë muajt e ardhshëm

– vendosjen, për herë të parë, të ekipeve reciproke të oficerëve të përfshirë me objektivin që, pa cenuar sovranitetin, të rrisin mirëkuptimin e përbashkët për kërcënimin nëpërmjet vëzhgimeve të dorës së parë, të forcojnë informimin e migrantëve dhe të rrisin shkëmbimin e informacionit mbi kërcënimin, një qasje e përbashkët për të punuar me fqinjët, për të maksimizuar përpjekjet tona për të penguar operacionet e trafikantëve përpara se të arrijnë në Francë, duke përfshirë një takim në javët e ardhshme në nivel ministror në formatin Calais, një grup pune i përqendruar në uljen e rritjes së kohëve të fundit të shtetasve shqiptarë dhe të grupeve të krimit të organizuar që shfrytëzojnë rrugët e emigracionit të paligjshëm në Evropën Perëndimore dhe në Mbretërinë e Bashkuar,

– bashkëpunimin më të ndërlikuar operacional me shtabin e komandës franceze, duke koordinuar dhe shkëmbyer informacione midis 2 vendeve në luftën kundër migrimeve të paligjshme ndër-Kanale, mbështetur nga ekipe të përbashkëta analize franko-britanike me një shkëmbim oficerësh ndërlidhës

– rritjen e përpjekjeve të përbashkëta për të synuar lëvizjen e mallrave që lehtësojnë kalimet duke përdorur rrjetet e shërbimit sekret, duke trajtuar një tjetër komponent kyç të modelit të biznesit të kontrabandistëve,

– investim në teknologjinë e fundit të mbikëqyrjes për të mundësuar zbulimin më të shpejtë të përpjekjeve të kalimit për të dhënë alarm të menjëhershëm dhe ndërprerje të përpjekjeve për nisje

– financim për qentë zbulues në porte për të identifikuar individët që kërkojnë të kalojnë ilegalisht

– investim në infrastrukturën e sigurisë portuale si më shumë kamera CCTV në pikat kyçe të kalimit kufitar përgjatë bregut të Kanalit

– investim në qendrat e pritjes në jug të Francës, për të penguar migrantët që hyjnë në Francë nëpërmjet rrugës së migrimit mesdhetar drejt bregut të Kanalit dhe nga përpjekjet për kalime të rrezikshme, duke u ofruar atyre alternativa të sigurta

– investim në qendrat e largimit për të mbështetur kthimet vullnetare në vendet e origjinës, aty ku janë të përshtatshme, të sigurta dhe ligjore.

Aktiviteti do të fillojë me efekt të menjëhershëm. Mbretëria e Bashkuar është zotuar për një investim financiar deri në 72.2 milionë euro në 2022-2023 për të mbështetur realizimin e kësaj pune. Objektivat e përshkruara janë pjesë e një strategjie shumëvjeçare që do të kërkojë angazhim të vazhdueshëm dhe të vazhdueshëm nga të dyja palët për të mbështetur realizimin e punës.

Hapat e ardhshëm

Ministrat do të mbajnë nën shqyrtim nga afër ndikimin e këtyre masave dhe zbatimin e tyre nëpërmjet një Komiteti të Përbashkët Monitorimi Mbretëri e Bashkuar – Francë
Ministrat pranojnë rëndësinë e bashkëpunimit

Nënshkruar:

Për qeverinë e Francës
Gérald Darmanin, Ministër i Brendshëm, Ministër i Brendshëm dhe Territoret e Jashtme

Për Qeverinë e Mbretërisë së Bashkuar të Britanisë së Madhe dhe Irlandës së Veriut
Suella Braverman, Sekretare e Brendshme

Zjarr Tv Ad