Gazeta prestigjoze europiane EFOMP boton ”Xhulia Dosti Histori Suksesi”

0
276
Zjarr Televizion Ad This is a sample article. ...

Gazeta prestigjoze europiane EFOMP boton ”Xhulia Dosti Histori Suksesi”

Xhulia Dosti është nga Tepelena e Shqipërisë. Ajo ka një MSc në Fizikën Inxhinierike dhe një Master të Avancuar në Fizikën Mjekësore nga Universiteti i Triestes, ICTP, Itali. Ajo aktualisht punon si shkencëtare kërkimore në TRUEinvivo Ltd, duke zhvilluar sisteme dozimetrie me rruaza mikrosilike që mund të përdoren për dozimetrinë e brendshme ose si një pajisje portative gjatë trajtimeve me radioterapi.

Në artikullin e plotë nga gazeta europiane EFOMP të pështatur në shqip Xhulia Dosti tregon historinë e saj të suksesit:

Historia ime e suksesit në International
Qendra për Fizikën Teorike

Në këtë artikull, Xhulia Dosti tregon se si trajtimi me barazi dhe dinjiteti në mjedise të tilla mësimore mund të jetë vërtet çelësi i suksesit tonë në të ardhmen.

Pas masterit tim të parë, u bashkova dhe më vonë u bëra shefe e departamentit të mbrojtjes nga radio në Universitetin Qendra Spitalore Nënë Tereza në Shqipëri. Në punën time të përditshme, vazhdimisht ndjeja nevojën për të fituar më shumë njohuritë e fizikës mjekësore dhe të kenë të njëjtën gjë sfond si fizikantë të tjerë mjekësorë përreth
botë. Kjo ishte arsyeja kryesore e vendimit tim për të kërkuar mundësitë arsimore në këtë fushë.

Fatkeqësisht, fillimi i COVID-19 e bëri të pamundur që të filloja ndonjë trajnim klinik jashtë Shqipërisë, kështu që fillova të studioj për diploma pasuniversitare në fizika mjekësore. Qendra Ndërkombëtare Abdus Salam sepse Fizika Teorike u dallua, jo vetëm për shkak të saj ofroi një vit të plotë si student rezidencial në një spital. Pra, isha i kënaqur që pranova ofertën e tyre për një bursë, edhe pse kjo do të thoshte të hiqja dorë nga familja dhe puna.

Fillova vitin e parë të kursit tim pasuniversitar në janar 2021, së bashku me 23 studentë të tjerë nga 17 vende të ndryshme. Ishte padyshim një vit sfidues,plot me leksione, provime të vështira dhe sfida për të jetuar larg shtëpisë. Ne gjithashtu duhej të përballeshim
kufizimet kohore të pandemisë. Pavarësisht këtyre, ne ishim të vendosur për të pasur sukses dhe e dinim se mund të mbështeteshim në mbështetjen e gjerë të stafit të ICTP. Nën drejtimin e tyre, u njoha mirë me konceptet kryesore teorike në Radioterapi, Mjekësi Bërthamore, Radiologji, MRI, dhe mbrojtje nga radio.

Kur m’u dha zgjedhja midis specializimit në mjekësia bërthamore, radiologjia dhe radioterapia, zgjodha kjo e fundit, dhe në vitin e dytë përfundova në departamentin e radioterapisë në “Santa Maria Annunziata” spital në Firence. Përfshirja në punën rutinë klinike më prezantoi me shumë probleme shumë specifike dhe prandaj komplimentoi portofolin e gjerë të studimeve të organizuar nga universiteti. Deri në fund të vendosjes sime, unë fitova përvojë të vlefshme në sigurimin e cilësisë, dozimetrinë, dozimetrinë in vivo dhe planifikimin e trajtimit klinik, për të përmendur disa!

Studimi arriti kulmin me tezën time, “Dozimetria e fushës së vogël me detektorin scintilator të gjeneratës së re Exradin W2”, e cila së shpejti do të publikohet si punim. Aftësitë që kam zhvilluar përmes kësaj përvoje u vërtetuan të jetë veçanërisht e rëndësishme për punën time pas diplomimit si një studiues. Në këtë rol do të vazhdoj të punoj me timin
mbikëqyrësit dhe mësuesit.

Së fundi, dua të përmend punën që eshte bëre në çdo spital në rrjet. Mjekët
fizikantët me të cilët kemi punuar na trajtuan të gjithëve në mënyrë të barabartë dhe
me dinjitet. Mund të them sinqerisht se ato janë çelësi
suksesi ynë nesër. Unë kam qenë shumë e motivuar gjatë këtij kursi, dhe ishte një
përvojë e madhe për mua. Përkushtimi im u shpërblye kur unë
më në fund u diplomova si studentja më e mirë e vitit!

Zjarr Tv Ad