Ja kush është kryeqyteti më pak stresues, ku do të donin të jetonin të gjithë

0
42

Studim: Nga 33 kryeqytetet e botës, Berna renditet në vend të parë si vendi me më pak stres. Nëse po e kërkoni një vend pa stres, atëhere mund të dëshironi të merrni parasysh ta vendosni Bernën në krye të listës suaj.

Një studim i ri i hodhi një vështrim jetës, mjedisit, financave dhe shëndetit në 33 kryeqytete të vendeve të OECD-së dhe renditën Bernën si kryeqytetin më pak stresues.

Ndërmarrësi gjerman i hipotekave Baufi24 ka analizuar 33 kryeqytete botërore bazuar në katër kategori (jeta e qytetit, mjedisi, financat dhe shëndetësia), duke i renditur ato nga më së paku në stresuese.

Ndotja e ajrit, orët e diellit, niveli i papunësisë, dendësia e popullsisë, janë faktorë më shumë që mund të rrisin ose të lehtësojnë barrën e jetës së përditshme urbane. Një studim nga ndërmjetësi gjerman i hipotekave Baufi24 ka analizuar drejtuesit mjedisorë dhe financiarë të stresit, si dhe aspektet personale dhe sociale, për të identifikuar se cilat popullata urbane janë më të ekspozuara ndaj stresit, transmeton tutje albinfo.ch.

Banorët e qytetit zviceran të Bernës duket se po jetojnë jetën më pak stresuese, e ndjekur nga banorët e Oslo, Luksemburg, Stokholm dhe Madrid. Në anën tjetër të shkallës është Santiago, Kili, për shkak të cilësisë së dobët të ajrit dhe dendësisë së lartë të popullsisë. Të përfshira në analizë janë 33 qytete kryeqytetase të vendeve të OECD.

Kategoria “jeta e qytetit” heton aspekte të tilla si shpenzimet e qirasë, bllokimet e trafikut dhe aksidentet, dendësia e popullsisë dhe orari i punës. Më në fund, studimi eksploron metrikë të lidhura me shëndetin si jetëgjatësia, shpenzimet shëndetësore, depresioni dhe shkalla e vetëvrasjeve, si dhe numri i mjekëve. Në botën pas pandemisë, disponueshmëria e mjekëve dhe cilësia e përgjithshme e kujdesit mjekësor ka të ngjarë të luajë një rol vendimtar kur zgjidhni se cilin qytet ta thërrasë në shtëpi. Berna shënon veçanërisht mirë në kategorinë e shëndetit.