Kapriçot e aurorave norvegjeze, kur shfaqen ato?

0
6

Një udhëtim dimëror në Norvegji nuk është një pushim, është një përvojë e vërtetë për t’u provuar. Fotoreporterët Elisa Piemontesi dhe Lorenzo Lucca nga Italia, kanë zgjedhur të shkojnë përtej Rrethit Arktik, ku temperaturat janë më ekstreme, drita dhe ngjyrat janë të ndryshme nga tonat.

Është mbretëria e dritave veriore, qetësia dhe natyra. Vendet skandinave janë një përzierje e natyrës dhe dizenjos.

Udhëtimi ishte më së shumti natën dhe në fakt në lundrim Elisa ishte me fat që të shihte Aurora Boreale për herë të parë. Një emocion unik, i papërshkrueshëm për të jetuar.

 

Ata gjithashtu e quajnë atë Zonja e Gjelbër për shkak të imazheve të saj (Aurora e tregon veten vetëm nën kushte të caktuara, është pak kapriçioze … si një zonjë në të realitet). Disa nga imazhet merren drejt nga kuverta e anijes.

Qyteti i Tromsø është qyteti më i madh në veri të Norvegjisë dhe konsiderohet gjithashtu kryeqyteti i Laplandit (edhe pse ky përkufizim nuk është i saktë sepse Lapland nuk ka një vend ligjor).

Tromsø gjithashtu është muzeu i fshehur në shtëpitë prej druri të gjalla, në rrugët e akullta dhe në erën e vazhdueshme të detit.

Norvegjia është një vend kontrastesh: peizazhet urbane ndryshojnë me vende të egra. Imagjinoni errësirën e natës të ndriçuar vetëm nga yjet, siluetat e pemëve, bardha e borës dhe heshtja shurdhuese.

Nëse magjia e një pylli norvegjez gjatë natës kombinonte kërkimin e Aurora-ve, duke ndaluar për të ngrënë duke përgatitur një zjarr të vogël, emocionet dhe adrenalina rriten në nivele shumë të larta!

Një tjetër përvojë që duhet të përjetoni është të provoni ngasjen e një slite të tërhequr nga qentë.

Ndërmjet shkurtit dhe fundit të marsit, drita po ndryshon dhe temperaturat po bëhen më të buta: ditët bëhen më të gjata dhe mund të ndodhë që të bjerë një mbrëmje, edhe nëse e ardhshmja gjithmonë mund të bjerë.

Në pak ditë në fund të marsit bora zhduket nga rrugët dhe në peizazhe shfaqen pellgje të vogla të borës së shkrirë dhe arna të barit që janë të dukshme përsëri.