Kompania shpërndan kafe me dron

0
4

Ka më shumë se pesë vjet që Jeff Bezos zbuloi planet e ofrimit të dronit nga Amazon në “60 Minuta”. Që nga ideimi, progresi ka qenë i ngadalshëm.
Por në një zhvillim që tregon për potencialin e fushës, Wing, kompania e shpërndarjes së dronëve të kompanisë alfabetike të Google, njoftoi të martën se po dërgon ushqime dhe sende të tjera brenda disa minutave në një numër të kufizuar shtëpish në rrethinat e Kanberrit, kryeqytetit të Australisë.
Interesi për shpërndarjen me dronë shpërtheu në dhjetor 2013-të, kur Bezos tha se dorëzimi me dron ishte i mundshëm për katër ose pesë vjet në të ardhmen.

Por Amazon ka njoftuar vetëm një shëtbim të vogël në Kembrixh, Angli, pranë vendit ku ka testuar dronet.
Dërgesat në Shtetet e Bashkuara kanë qenë më të kufizuara pasi kompanitë presin rregullat që do të lejojnë që dronët të jenë plotësisht autonome dhe të fluturojnë pa u monitoruar drejtpërdrejt nga një njeri.
Një kurs golfi i Dakotës së Veriut ka dhënë ushqim për lojtarët, dhe fillimin e avionëve Flirtey ka bërë dërgesa në Nevada.
Por programet më të mëdha të shpërndarjes me dron po ndodhin jashtë shtetit. Zipline, një nisje e bazuar në Silicon Valley, thotë se ka bërë 12,000 furnizime mjekësore në Ruandë që nga viti 2016-të.
Dronet kanë çuar dërgesa në klinikat e largëta, të cilat mund të jenë të vështira për t’u shkelur nga rruga. Zipline thotë se do të zgjerohet në Gana më vonë këtë muaj.
Në fillim, furnizimet e Wing do të kufizohen në 100 familje në tre rrethinat, Crace, Palmerston dhe Franklin. Wing pret që gradualisht të zgjerohet në dy lagje të tjera në muajt e ardhshëm. Dorëzimi do të jetë falas për tre muajt e parë.
Ndërsa Wing mund të paraqitet përpara Amazonit sot, ka ende një rrugë të gjatë për të shkuar përpara se ndonjë kompani të jetë një udhëheqës i qartë.
Disa fqinjë mund t’i konsiderojnë dronet një telash dhe pushtim privatësie sepse ata mund të jenë të zhurmshëm në momentet që ulen nëpër oborret e shtëpivë pa një orar të caktuar.
Amazon nuk pranoi të komentojë për këtë histori.