Manipulimi me praninë amerikane dhe ‘Jugosllavia e Re’

0
78

Nga Kreshnik Çollaku –

Nje nder manipulimet me te shemtuara lidhur me mbledhjen e Jugosllavise se Re,qe u mbajt dje ne Tirane eshte dhe teza e hedhur nga sektori i propagandes se kryeministrit dhe e perseritur ne menyre idiotike nga politikane mendjelehte ose sharlatane neper panele televizive,se kjo nisem e samiti i Jugosllavise se Re ka mbeshtetjen e SHBA e BE derisa ne punimet e saj kane qene prezent diplomate te nivelit te ulet.

Vini re nje teze e tille “e mbeshtetjes amerikane”, qarkullon vetem ne Tirane.

As ne Beograd e as ne Shkup askush nuk ka guxuar te artikuloje apo zyrtarisht te prodhoje Fake News te ketij niveli.

Ne rradhe te pare duhet kuptuar se diplomacia amerikane ka nje prezence totale dhe globale kudo ka zhvillime ne bote. Ne kete kuptim,nese do te ishin ftuar,diplomate amerikane do te ishin prezente dhe ne nisma te ngjashme ne Kore,Irak apo Afganistan etj. Diplomatet amerikane ndjekin me vemendje, nese ftohen edhe ne aktivitete te ngjashme ne Moske.

Te gjitha keto nuk dmth se cdo nisme ku ka prezente diplomate amerikane kane mbeshtetje apo me keq jane nxitur nga SHBA.
Nje diplomaci globale si ajo e SHBA imponon nevojen e prezences si deshmitare kudo ka mundesi te jete e pranishme. Kjo eshte nje rutine dhe praktike diplomatike e vendeve te medha me pergjegjesi globale.

Nen kete kuptim eshte krejt e kuptueshme prania e diplomateve amerikane dhe ne samitin e Jugosllavise se Re.

Nisma i eshte prezantuar institucioneve amerikane si rajonale dhe kjo presupozon se ka ne thelb vulnetin e plote te vendeve pjesmarrese. Pse do te kundershtonin pranine si deshmitare ne nje aktivitet te tille ?

Problemi nuk eshte ky. Problemi eshte se ne kete nisem Shqiperia paraqitet vetem me kryeministrin,dhe nga sa duket qarte eshte e refuzuar nga thuajse totalisht nga publiku shqiptar (sondazhe te ndryshme provuan se 85% e qytetareve te Shqiperise e thuajse 99% e atyre te Kosoves e kundershtojne kete nisem).

Duke njohur kete realitet dhe vene ne poziten e nje ftese nga qeveria por dhe e kundershtimit te qytetareve,diplomacia amerikane ka derguar deshmitare diplomate,por me deklarata te nivelit te larte diplomatik,te atyre qe percaktojne qendrimet e SHBA kane deklaruar se “nisma pa pranine e Kosoves dhe dakordesine e vendeve te tjera te rajonit.. eshte Null”.

Diplomacia amerikane nuk mundet kurre te mbeshtese nisma qe shkojne ne dem shqiptareve te popullit me proamerikan ne Ballkan.

Kaq mjafton per te kuptuar qendrimin amerikan mbi Jugosllavine e Re Rama-Vucic.

Teza se nisma ka perkrahje apo nxitje amerikane eshte Fake News tipik i denje per mendjelehtet apo sharlatanet rrogetare te nje qeverie ne degradim.