NASA nis eksperimentet me rrezet X

0
4

Teknologjia wirless XCOM na lejon të dërgojmë më shumë të dhëna, krahasuar me valët e radios, në një njësi kohe të njëjtë dhe zgjidh problemin e komunikimit me anijen në momentin e kontaktit të saj me atmosferën.

Deri tani, komunikimi  hapësinor është mbështetur në valët e radios, por NASA po eksperimenton me teknologjinë XCOM, komunikimin nëpërmjet radiografisë. NASA është duke punuar në një sistem të komunikimit të bazuar në rrezet X të quajtur XCOM, i cili premton të reduktojë ndjeshëm kohën e transmetimit të të dhënave, sepse mund të transmetojë më shumë të dhëna në të njëjtën njësi kohore. I projektuar mbi të gjitha për kontrollin nga sondat më të largëta, sistemi duket në fakt të jetë në gjendje të transmetojë miliarda njësi informative në më pak se një sekondë.

Testi duhet të bëhet gjatë 2 ose 3 muajve të ardhshëm: sipas IEEE (Instituti i Inxhinierëve Elektronikë dhe i një shoqate ndërkombëtare shkencëtarësh), NASA planifikon të dërgojë transmetuesin në ISS (International Space Station, anija hapësinorer e NASA-s) deri në fund të prillit. Marrësi tanimë i pozicionuar, është një instrument falë të cilit NASA na ka treguar se në Hapësirë është e mundur të orientohemi në sajë të rrezeve X.

Krahasuar me valët e radios, forca e kësaj teknologjie eksperimentale qëndron në aftësinë për të transmetuar shumë më tepër të dhëna në të njëjtën sasi kohore dhe ndërsa ende pret për testimet në terren ende nuk është e mundur të jepen shembuj, por me përafërsi themi se ne mund të transmetonim një film të plotë në disa sekonda. Me XCOM, për çdo GB të të dhënave të dërguara, transmetuesi shpenzon shumë më pak energji: një avantazh i vlefshëm nëse një hetim të cilin po mendojmë të realizojmë gjendet miliarda kilometra larg nga Dielli.

Madje edhe më e vlefshme është fakti që rrezet X, ndryshe nga valët e radios, arrijnë të kalojnë përmes zarfit të flaktë të që rrethon anijen gjatë hyrjes në atmosferë: kjo do të thotë të mos humbësh kontakt me astronautët në këtë fazë shumë delikate. Megjithatë, joshja mund të jetë përdorimi i XCOM për të shkarkuar një seri televizive në pak minuta, komunikimi me rreze X në Tokë do të ishte mjaft i rrezikshëm, edhe nëse të shkosh pas inxhinierëve të NASA-s për të punuar në projekt duhet të presim aplikacione që deri më tani as nuk mund të mendoheshin.

Le të përqëndrohemi tek Hapësira: në sajë të kësaj teknologjie, astronautët e ardhshëm në Mars mund të dërgojnë me lehtësi një transmetim video me definicion të lartë në Tokë. Rrezet X nuk janë as më të shpejta dhe as më të ngadalta se valët e radios, të cilat udhëtojnë në shpejtësinë e dritës, që është shpejtësia maksimale pëmres së cilës informacioni mund të udhëtojë.

Një mesazh nga Saturni do të duhej më shumë se një orë për të na arritur, madje edhe me XCOM, por kapaciteti i kësaj teknologjie do të lejonte që të merrnim më shumë informacion mbi gjigantin e madh të gazit krahasuar me informacionet e përcjella nga sondat.