Në pikëpyetje vijimi i transportit urban në kryeqytet! Operatorët: Nuk po merren parasysh kërkesat

0
1

Vijimi i aktivitetit të shërbimit të transportit urban është në pikëpyetje. Burime nga Unioni i Shoqatave të Transportit urban në kryeqytet thonë se autobusët do të mbyllen përsëri të hënën pasi po përballen me humbje të mëdha. “Nuk do të dalim të hënën se shoqëritë nuk kanë nafte për të operuar në linjë me këto kushte. Madje kërkesat tona nuk po merren parasysh”, thotë një nga përfaqësuesit e transportit. Por nga ana tjetër disa nga kompanitë pohojnë se do të vazhdojë puna edhe këtë javë. Shoqëria që vepron në linjën Kombinat-Kinostudio, se ende nuk është vendosur se çfarë do të ndodh përfundimisht. “Do vazhdoj puna normalisht edhe ketë javë. Po mendohet të ndërpritet puna nëse nuk përmbushen kërkesat ekonomike si pasojë e mungesës së njerëzve nëpër autobusë”, thotë përfaqësuesi i linjës së Kombinatit. Po ashtu edhe linja e Tiranës së Re sipas informacioneve është për të vijuar aktivitetin. Të gjendur në një situatë e tillë ende nuk është marrë vendimi përfundimtar se çfarë do të ndodh të hënën me transportin urban. Kreu i shoqatës së Transportit Urban në Tiranë Rixhin Qoshja thotë se ende nuk kemi një vendim përfundimtar, se çdo të ndodh dhe se vendimi përfundimtar merret javën që vjen.  “Nuk është ende një vendim, por të hënën ose të martën vendoset, nëse nuk ka asnjë reagim nga qeveria”, thotë Qoshja. Sipas shoqatave ata pohojnë se humbjet e tyre ditore nga mungesa e pasagjerëve, si dhe nga mos-rimbursimi i naftës arrijnë deri në 300 mijë lekë. Përpos ndryshimit të protokollit kërkesë që u aprovua nga Bashkia e Tiranës, operatorët kanë edhe 4 kërkesa të tjera.

Kërkesat e Shoqatës së Transportit

1- Të hiqet akciza për naftës dhe taksave për karburantin si sektori i peshkimit.
2- Të ulet TVSH-ja nga 2% në 0% për këtë vit dhe më pas në vitin e ardhshëm të jetë 6%.
3-Rimbursimin e kapacitetit të munguar si pasojë e masave kufizuese.
4- Rimbursimin në burim i kategorive të cilat përfitojnë transport falas Ndërsa kërkesa e punonjësve të transportit të cilët kanë protestuar disa herë është marrja e një page të dytë prej 40 mijë lekësh e cila ka marrë dritën jeshile nga Bashkia e Tiranës dhe DPSHTRR, por ende nuk ka një vendim final.