Një shpërthim misterioz i hapësirës së thellë po dërgon sinjale në Tokë çdo 16 ditë

0
10

Një objekt misterioz në një galaktikë 500 milion vite dritë larg është duke ngatërruar shkencëtarët me sinjalet e tij. Duket se po transmetojnë sinjale që arrijnë Tokën në një model përsëritës, 16-ditor, por studiuesit nuk e kanë idenë pse. Sipas një studimi të fundit, kjo shënon hera e parë që astronomët kanë zbuluar një model të besueshëm në sinjale, të njohur si shpërthime të shpejtë të radios, ose FRB. Shtë një hap i rëndësishëm për të kuptuar se nga buron burimet.

FRB i zbuluar së fundmi, i njohur si FRB 180916.J0158 + 65, dërgon breshëri që zgjasin për katër ditë para se të ndalet për 12 ditë dhe pastaj të përsëritet. 28 ciklet e para u vërejtën midis shtatorit 2018 dhe tetorit 2019 duke përdorur teleskopin radioteleviziv CHIME në British Columbia.

“Ne arrijm në përfundimin se kjo është periodiciteti i parë i zbuluar i çdo lloji në një burim të FRB”, thanë autorët e studimit. “Zbulimi i një periodiciteti prej 16.35 ditësh në një burim të përsëritur FRB është një çelës i rëndësishëm për natyrën e këtij objekti.”

Shkencëtarët kohët e fundit e përcaktuan FRB në një galaktikë spirale të njohur si SDSS J015800.28 + 654253.0, e vendosur gjysmë miliardë vjet dritë nga Toka – duke e bërë atë FRB-në më të afërt të zbuluar ndonjëherë. Studiuesit shpresojnë se gjurmimi i origjinës së plasaritjes do t’i ndihmojë ata të përcaktojnë se çfarë e ka shkaktuar atë. FRB e parë u vërejt në 2007, dhe sinjalet kanë mistifikuar shkencëtarët që nga ajo kohë. Ato zgjasin vetëm për një mijtë të sekondës, duke i bërë ato të vështira për t’u studiuar. Qindra janë zbuluar, por vetëm një pjesë e vogël janë përsëritur ndonjëherë – dhe ata duket se vijnë nga vende në të gjithë universin. Ndërsa shkaku i modelit të përsëritjes është i panjohur, studiuesit thanë që FRB mund të jetë në orbitë një objekt të ngjashëm me vrimë të zezë, duke ndezur sinjalin e tij në një pikë specifike në periudhën e saj orbitale.

Sipas një studimi tjetër që shikon të njëjtat të dhëna, modeli mund të jetë në përputhje me atë të një sistemi binar yll që përmban një yll masiv dhe një yll të dendur neutroni. Ylli neutron mund të lëshojë breshëri, të cilat ndonjëherë fshihen nga erërat e shkaktuara nga miku i tij masiv.

“Shpërthimet e shpejta të radios janë jashtëzakonisht të ndritshme duke pasur parasysh kohëzgjatjen e tyre të shkurtër dhe origjinën në distanca të mëdha, dhe ne nuk kemi identifikuar një burim të mundshëm natyror me ndonjë besim,” tha Avi Loeb, një teoricien i Qendrës së Harvard-Smithsonian për Teorinë e Astrofizikës, në një njoftim për shtyp mbrapa në 2017.