Norvegjia tërhiqet nga shpimet e naftës në Arktik

0
4

Partia më e madhe në parlamentin e Norvegjisë ka dhënë një goditje të rëndësishme në industrinë e madhe të naftës në vend pas tërheqjes së mbështetjes për shpime eksploruese jashtë ishujve Lofoten në Arktik, të cilat konsiderohen një mrekulli natyrore.

Kjo lëvizje, nga Partia Laburiste e opozitës, krijon një shumicë të madhe parlamentare kundër eksplorimit të naftës në zonën e ndjeshme në det të hapur, duke ilustruar kundërshtimin në rritje ndaj karburantit ndotës, në një nga vendet më të pasura me fosile në botë.

Vendi aktualisht pompon mbi 1.6 milionë fuçi nafte në ditë nga operacionet e saj në det të hapur. Prodhuesi më i madh i naftës në Norvegji, kompania shtetërore e kontrolluar Equinor ASA, tha se marrja e së drejtës për furnizim me naftë në Lofoten është thelbësore për vendin që të mbajë nivelet e duhura të prodhimit.

Mendohet se ka nga 1 deri në 3 miliardë fuçi nafte nën shtratin e detit jashtë arkipelagut Lofoten.

Zona tashmë ishte mbajtur jashtë kufijve për vite nga qeveria e koalicionit të Norvegjisë nëpërmjet marrëveshjeve të ndryshme politike.

“E gjithë industria është e habitur dhe e zhgënjyer”, tha Karl Eirik Schjott-Pedersen, kreu i Shoqatës së Naftës dhe Gazit të Norvegjisë.

Opozita e laburistëve, e njoftuar nga lideri i saj, Jonas Gahr Store, shfaq një përçarje në parti, pasi lidershipi përpiqet të pasqyrojë shqetësimet në rritje të mjedisit për popullsinë, duke synuar gjithashtu të mbështesë sindikatat e punëtorëve në industrinë e naftës, të cilët kanë qenë mbështetësit kryesorë të partisë.

  1. Store tha se partia e tij do të vazhdojë ta mbështesë industrinë e naftës, por ka thënë gjithashtu se dëshiron që firmat e naftës në vend të angazhohen për një afat kohor për të bërë të gjitha operacionet e nevojshme.

Bashkimi më i madh i naftës së Norvegjisë, ‘Industry Energy’, i cili ka qenë një aleat i kësaj pune, ka sulmuar qëndrimin e ri të partisë drejtuese për shpimin në Lofoten, e cila vjen më pak se dy vjet pas një kompromisi të brendshëm të partisë mbi këtë çështje.

“Kjo krijon mos balancime në diskutimet e politikave për një industri që varet nga një perspektivë afatgjatë dhe ne nuk mund ta pranojmë këtë”, tha për Sydney Morning Herald Frode Alfheim, lideri i sindikatës.