Pas Trump dhe Navalny, edhe Vladimir Putin nominohet për çmimin NOBEL

0
1
MOSCOW REGION, RUSSIA - JULY 2, 2020: Russia's President Vladimir Putin holds a video conference meeting of the Pobeda [Victory] Russian Organizing Committee at Novo-Ogaryovo residence. Alexei Druzhinin/Russian Presidential Press and Information Office/TASS (Photo by Alexei DruzhininTASS via Getty Images)

Presidenti rus Vladimir Putin është nominuar për çmimin “Nobel për paqe”.

Një grup shkrimtarësh rus të udhëhequr nga Sergey Komkov thanë se kanë dërguar nominimin e tyre për Putin në Oslo në datën 10 shtator.

Zëdhënësi i presidentit, Dmitry Peskov në një konferencë për shtyp it ha gazetarëve se Putin nuk ishte nominuar nga Kremlini, por nga një grup shkrimtarësh të pavarur.

“Ju e dini se njerëz të ndryshëm janë nominuar për këtë çmim, ndaj kjo është një iniciativë e atyre që bënë këtë nominim, në këtë rast e shkrimtarëve. Nëse Putinit i i akordohet çmimi, është shkëlqyeshëm, nëse jo, nuk ka fare problem”, tha Peskov.

Kjo është hera e dytë që Putin nominohet për këtë çmim, pasi në vitin 2013 ai u nominua nga një anëtar i parlamentit rus, për “përfshirjen në zgjidhjen e konfliktit sirian dhe pengimin e ndërhyrjes së forcave amerikane në Siri”.

Javën e kaluar për çmimin Nobel u nominua edhe Alexei Navalny, kundërshtari i Putin i cili po rikuperohet  në Gjermani pasi u helmua me Novichok.

Edhe presidenti amerikan Donald Trump është nominuar këtë vit për çmimin Nobel për Paqe, për përpjekjen e tij drejt zgjedhjes së konflikteve të zgjatura në të gjithë botën.