Prifti hero vrapon mespërmes ferrit të flakëve dhe shpëton Kurorën e Jezu Krishtit

0
10

Një prift hero është quajtur “ëngjëlli i Notre Dame”, sepse rrezikoi jetën e tij duke vrapuar nëpër ferrin e flakëve të katedrales Notre Dame për të shpëtuar Kurorën prej Gjembash të Jezu Krishtit dhe relike të tjera shumë të vlefshme. Atë Fournier, Kapelan i Zjarrfikësve të Parisit, tha se kishte qënë ndër ata që hynë në katedralen 850-vjeçare të Parisit, pasi  ishte përfshirë nga flakët.

Shërbimet emergjencës me guxim formuan një zinxhir njerëzor për të nxjerrë prej aty, reliket nga objekti që po digjej dhe që u shua më në fund pas tetë orësh. Me një shkëndijë shprese, kryebashkiakja e Parisit, Anne Hidalgo, u tha policëve se shpëtuesit u lidhën dorë më dorë për të shpëtuar disa prej veprave të arit dhe relikeve fetare, përshirë edhe Kurorën prej Gjembash dhe Tunikën e Shën e Luisit, vetëm disa ditë para pashkës. Kryebashkiakja shtoi: Kurora prej Gjembash, Tunika e Shën Luisit dhe disa vepra arti të rëndësishme tani janë vendosur në një vend të sigurtë.”

 

Në foto: At Fournier, Kapelan i Zjarrfikësve të Parisit.

Notre Dame ishte strehë për objekte të paçmueshme dhe objekte me rëndësi të madhe kulturore dhe historike para zjarrit shkatërrues. Kryebashkiakja Hidalgo, konfirmoi se disa prej objekteve më të shenjta ishin shpëtuar, ndërsa ministri i Kulturës, Franck Riester tha se të tjera objekte të famshme dhe vepra arti tani  po mbahen me çelës në sallën e Bashkisë.

  1. Kurora prej Gjembash

Kurora prej Gjembash, e cila njihet të jetë një relike e kurorëzimit të gjembave të vendosura në kokën e Jezu Krishtit në kryqëzimin e tij, objekti i shenjtë u ruajt në thesarin e katedrales. Mbreti francez Louis IX solli reliktin, i cili është i përpunuar me ar, në Paris në vitin 1238.

Znj. Hidalgo tha se Kurora prej Gjembash ishte marrë në ruajtje.

 

  1. Tunika e Shën Luisit

Tunika e Shën Luisit është veshja e thjeshtë, e cila thuhet të jetë veshur nga Louis IX kur ai solli Kurorën e Thornave në Paris dhe u ruajt gjithashtu në katedrale.

  1. Dritaret e trëndafilta

Ndër tiparet arkitektonike më të famshme të kryeveprës gotike, dritaret e qelqit të ngjyrosura me xhama janë ruajtur si vepra arti.

Tre dritaret e mëdha, të cilat datojnë në shekullin e 13-të, zbukurojnë fasadat në veri, jug dhe perëndim. Zjarrfikësit e ndaluan përhapjen e flakëve dhe arritën të shpëtojnë këto dritare shumë ngjyrëshe.

Ende shpresohet që dritaret e trëndafilit të jenë ruajtur plotësisht.

  1. Organoja Madhështore

Organoja Madhështore me gati 8,000 tuba, disa që datojnë në vitet 1700, është një nga më të mëdhatë në botë.

Instrumenti monumental, më i madhi në Francë, u rivendos plotësisht në vitin 2013-të me çdo tub të pastruar.

Organi i Madh është një nga më të mëdhatë në botë – nuk dihet ende nëse ai është ruajtur.

  1. Këmbanat

Emmanuel është kambana më e madhe, u vendos në kullën jugore në vitin 1685 dhe peshon mbi 23 ton. Kurrizoja i Viktor Hygoit i Notre Dame, Quasimodo, ishte kambanari i katedrales.