Psikoterapistët zbulojnë se ëndrrat mund të ndikojnë në jetën tonë

0
26

96% e njerëzve ëndërrojnë të paktën një herë në ditë. Ne e shohim botën ndryshe dhe secili ka fantazite e tyre, por kjo nuk është thjesht një shpëtim nga realiteti apo ëndërrime për jetën.

Avantazhet e të ëndërruarit dhe fantazuarit

  • Ju bëheni më të zgjuar dhe më kreativë.

Sipas një studimi, njerëzit që janë më shpesh të përgjumur bëjnë më mirë detyra intelektuale dhe krijuese. Gjithashtu është zbuluar se funksionimi i trurit të tyre ishte më efikase.

  • Ju mësoni t’i zgjidhni problemet më mirë.

Ky studim pretendon se gjatë ëndërrimit të ditës, aktiviteti i trurit tonë rritet. Kjo vlen edhe për zonat e trurit që shoqërohet me zgjidhjen e problemeve të vështira. Truri juaj në mënyrë të pandërgjegjshme mund të kalojë në zgjidhjen e detyrave më të rëndësishme kur jeni i zënë me gjëra më pak të rëndësishme.

  • Mund të planifikoni më mirë.

Njerëzit mendojnë më shumë për të ardhmen, sesa të kaluarën apo të tashmen. Kjo i ndihmon ata të vendosin qëllime dhe të kërkojnë mënyra për t’i arritur ato që dëshirojnë. Ata mendojnë se si do e planifikojnë të ardhmen dhe si të përgatiten për të.

  • Ju bëheni më të lumtur.

Kur jeni duke ëndërruar për ata që janë afër jush dhe me të cilët keni një lidhje të fortë, kjo gjë ndikon pozitivisht tek ju. Këto fantazira përmirësojnë gjendjen tuaj emocionale, ju bëjnë më të lumtur dhe forcojnë lidhjen tuaj me këta njerëz.

Disavantazhet e të ëndërruarit dhe fantazuarit

  • Mund të mërziteni.

Ata që punojnë në një punë të mërzitshme kanë një tendencë për të fantazuar më shpesh. Kjo për faktin se njerëzit po përpiqen të diversifikojnë rutinën e tyre me ëndrrat më të ndritshme. Gjithashtu, koha kur ke detyra të mërzitshme, kur ëndërron koha kalon më shpejt, në perceptimin e punëtorit.

  • Mund të keni probleme me leximin.

A keni përjetuar ndonjëherë të ëndërroni ndërkohë që jeni duke lexuar? Sytë tuaj po lexojnë fjalët, por mendja juaj po “fluturon”, dhe ju duhet të rilexoni materialin, pasi nuk mbani mend se çfarë ishte atje. Kjo është një nga të metat e ëndërrimit të ditës, sipas shkencëtarëve, pasi e bën të vështirë të kuptosh informacionin.

  • Mund të keni amnezi (harroni)

Mund të përballeni me harresën nese filloni të ëdërroni për moment apo situata që kanë kaluar shumë vite para. Nëse po ëndërroni për diçka që ka ndodhur dje e keni më të lehtë të mbani mend se çfarë po bënit para se mendja juaj të “fluturonte”.

Por nëse po fantazoni për atë që ndodhi 3 vjet më parë, do të jetë shumë më e vështirë për ju të kujtoni gjëra nga e tashmja.

  • Mund të bëheni të varur.

Disa njerëz janë zhytur aq shumë në këto ëndrra të gjalla, saqë fillojnë të vuajnë nga ëndërrimi. Kjo mund të ndërhyjë në funksionimin e tyre normal dhe madje të zëvendësojë komunikimin me njerëzit e vërtetë. Ata që fantazojnë shumë, duke shpenzuar deri në 60% të orëve të tyre të zgjimit, mund të zhvillojnë një varësi ndaj këtyre fantazive apo ëndrrave.

Pse ia vlen t’i kushtosh rëndësi dhe vëmendje fantazive të tua

Ëndrrat e ditës na ndihmojnë të zbulojmë frikën dhe dëshirat tona. Dikush imagjinon për t’u bërë shef, duke dashur të fitojnë fuqi në realitet. Dikush tjetër kujton njerëz nga e kaluara, që mund të thotë se i kanë humbasin ata. Ata që ëndërrojnë partnerin mund të jenë vetëm. Dhe ata që fantazojnë për një partner tjetër mund të jenë të pakënaqur nga marrëdhënia e tyre.

Prandaj, është e rëndësishme të përpiqeni të kuptoni ëndrrat tuaja dhe të përpiqeni t’i zgjidhni ato çështje që nuk ju përshtaten në jetën reale. Kushtojini vëmendje fantazive tuaja dhe mos ngurroni të ëndërroni.