Rudina Hajdari kundër kompromisit maxhorancë-opozitë për financimin dhe periudhën zgjedhore

0
57

Përfaqësuesja e opozitës parlamentare në tryezën e Reformës Zgjedhore, Rudina Hajdari, doli kundër kompromisit të mazhorancës dhe opozitës jashtëparlamentare për këtë reformë.

Pas mbledhjes së tryezës, Hajdari tha se PS dhe PD kanë rënë dakord për financim miks të fushatave zgjedhore, duke kërkuar dyfishim të buxhetit nga qeveria, por sipas saj, këto para do të jenë të taksapaguesve shqiptarë.

Gjithashtu, Hajdari tha se nuk është dakord dhe me zvogëlimin e periudhës zgjedhore mes dative 15 prill – 15 maj dhe 15 tetor – 15 nëntor, pasi sipas saj, me këtë iu mbyllet dera emigrantëve, të cilët vijnë zakonisht në muajin qershor.

“Propozuam një ligj për referendumin, pasi nëse do ta kishim këtë Teatri Kombëtar nuk do të ishte shembur sot. I bëj thirrje Lulzim Bashës të mbështesë propozimin e opozitës parlamentare dhe të mos bëjë më marrëveshje me Edi Ramën, sepse sa herë gjendet ngushtë, ata bëjnë pazare.

Nëse ne ndryshojmë fashat e orarit të atyre që votojnë, ne I mbyllim derën diasporës. Në qershor vijnë shumë njerëz nga diaspora. Këta po heqin këtë fashë, duke iu hequr të drejtën diasporës për të votuar. Pra, me këtë ndryshim ne I mbyllim dy herë derën diasporës.

Një gjë tjetër, ishte financimi i partive. Kanë rëndë dakord PS-PD, që financimi të dyfishohet. Këto lekë vijnë nga taksapaguesit shqiptar dhe minimum është të japin një shpjegim pse duan dyfishim të kësaj shume. Duhet t’iu japim shqiptarëve ndryshim të sistemit, ose t’i bëjmë të zgjedhin me referendum, nëse e duan ndryshimin e sistemit”, tha Hajdari.