SHBA ultimatum për respektimin e Traktatit të Kontrollit të Armëve

0
4

Aleatët e NATO-s, të kryesuar nga Gjermania, i kërkuan Sekretarit të Shtetit të SHBA-ve Mike Pompeo në një takim në Bruksel për t’i dhënë diplomacisë një shtytje përfundimtare, para se Uashingtoni të tërhiqet nga Traktati i Forcave Bërthamore i vitit 1987, nga frika e një gare të re armësh në Evropë.

“Rusia ka një shans të fundit për të treguar në mënyrë të verifikueshme se ato janë në pajtim me traktatin … por ne gjithashtu duhet të fillojmë të përgatitemi për faktin se ky traktat mund të bjerë”, u tha gazetarëve sekretari i përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg.

Ministrat e jashtëm të NATO-s ranë dakord të deklarojnë zyrtarisht Rusinë në “shkelje materiale” të traktatit të INF, në një deklaratë në mbështetje të Shteteve të Bashkuara, pasi Pompeo i informoi ata në selinë e aleancës në Bruksel mbi shkeljet ruse dhe mbi qëllimin e deklaruar të Presidentit të SHBA Donald Trump për të tërhequr nga traktati.

Gjermania, Holanda dhe Belgjika janë të shqetësuar rreth vendosjes së raketave të SHBA në Evropë – siç ndodhi në vitet 1980, duke prekur demonstratat e mëdha antiamerikane – duke u kapur në konkurrencën bërthamore midis Moskës dhe Uashingtonit.