Shpikja e fundit: Modifikimi i gjeneve në shtëpi

0
10

Një nga zbulimet më të mëdha shkencore në këtë shekull është një teknikë për redaktimin e gjeneve e quajtur CRISPR Cas-9, e cila bën ndryshimin e ADN-së shpejt, lirë dhe lehtë. Është kaq e lehtë, sa një kompani në të vërtetë është duke ofruar edhe shërbim postar që të mundësojë praktikimin e këtij opsioni edhe në shtëpi.

CRISPR Cas-9 është një mjet i frymëzuar nga sistemi imunologjik i një bakteri.

Ashtu si sistemi imunitar, sistemi imunologjik bakterial ruan informacionin rreth viruseve që e infektojnë në mënyrë që ti luftojë më mirë ata herën tjetër.

Kjo e bën këtë duke e ndarë ADN-në e virusit dhe duke kursyer një fragment të tij në gjenomin e vet.

Rreth vitit 2012, shkencëtarët gjetën një mënyrë për të përdorur këtë proces të prerjes, kopjimit dhe futjes së ADN-së nëpërmjet pajisjeve të tyre.

Kjo është CRISPR-Cas9 dhe nuk mund të bëjë asgjë nga modifikimi i kulturave ushqimore për të luftuar kancerin tek njerëzit që jetojnë.

Ne kemi pasur teknologji për të redaktuar gjenet për një kohë, por gjëja më e mirë për CRISPR është se është shumë më e shpejtë dhe më pak e shtrenjtë se teknikat e mëparshme.

Kit DIY CRISPR nga bio-hacking kolektive Odin është një testament prej 150 $, dikush mund të urdhërojë një çantë plot me gjithçka që duhet për të redaktuar bakteret në ADN-në e vet.

Ju thjesht ndiqni udhëzimet, dhe për rreth 10 orë në një periudhë prej dy ditësh, mund të identifikoni bakteret E. coli dhe ti bëni ato të jenë imune ndaj një antibiotiku të quajtur streptomicin.

Sa e rrezikshme është kjo? Sipas Odin, bakteret E. coli nuk janë patogjene, që do të thotë se ata nuk mund t’ju sëmurin (edhe pse autoritetet gjermane kërkojnë të ndryshojnë).

CRISPR-Cas9 është ende në foshnjërinë e tij si projekt, por fjala po del në lidhje me potencialin e saj të madh. Me një çantë DIY, mund ta provoni për veten tuaj dhe të kuptoni më mirë se çfarë e bën atë aq novatore.