Si do të ishte jeta jonë pa plastikë?

0
22

Shpikjet revolucionare tani po mbushin oqeanet tona dhe po vrasin mijëra balena, zogj, breshka… Sa plastikë kemi ne rreth nesh?

A do të jetë jeta jonë më pak komode pa të? Sa lloje të kafshëve mund të kursenim duke hequr qafe mbeturinat plastike?

Qesja plastike në fakt është e përpunuar kimikisht me gaz natyror ose vaj. Mund ta heqësh, ose ta djegësh, ose ta hedhësh atë kur të përfundosh me të. Por nuk do të dekompozohet përkundrazi do të mbetet gjithmonë ashtu si është.

Që nga viti 1950 kemi krijuar 6.3 miliardë tonë plastike. 9% e tij kemi ricikluar, një tjetër 12% – e djegur. Kjo na lë me 4.9 miliardë tonë mbeturina plastike.

Plastika përbën rreth 10 për qind të totalit të mbetjeve që prodhojmë. Nëse mund ta mblidhnim të gjithë në një vend, ky mal plastik do të ishte më i madh se mali i Everestit.Plastika përbën rreth 90 për qind të të gjitha plehrave që ekzistojnë në sipërfaqen e oqeanit, me rreth 46,000 copë plastike për milje katrore. 160,000 qese plastike përdoren në botë çdo sekondë. Çdo vit prodhohen çanta prej 5 trilionë plastike. 500 milionë qese plastike përdoren vetëm në Shtetet e Bashkuara çdo vit. Nëse prodhimi plastik vazhdon me normën e tanishme, ndotja plastike do të tejkalojë peshën e peshkut në dete dhe oqeane.

Plastika do të fillojë të degradojë vetëm pas 700 vjetësh dhe do të degradojë plotësisht në 1000 vjet, që do të thotë se të gjitha plastikat e prodhuara nga njerëzit duhet të fillojnë të degradojnë.

Çanta plastike prodhohen duke përdorur naftë, gaz natyror dhe kimikate të tjera. Prodhimi i saj është toksik për mjedisin. Në zonën e Los Anxhelosit, 10 tonë metrikë plastike janë transportuar në Oqeanin Paqësor në baza ditore. Shumë nga këto mbeturina mbarojnë në det, duke vrarë kafshë detare që ngatërrojnë këtë sintetikë të patretshme me ushqimin. Nëse do të eliminonim plastikën nga jeta jonë ne do të shpëtonim qindra specie detare nga ngatërrimi dhe gëlltitja e plastikës.

Varësia jonë nga plastika rritet më keq me çdo vit që kalon.

Një nga përfitimet kryesore të paketimit plastike është se ajo mban ushqim më të freskët. Pa këtë metodë themelore të ruajtjes së ushqimit, shumë nga ushqimet tona do të duhej të rriteshin ose të rriteshin në vend, dhe shumë prej tyre do të ishin në dispozicion vetëm sezonale.

Pa shpikjen e plastikës, nuk do të mund ta shihni këtë video pa plastikën e nevojshme për izolim elektrik, nuk do të ketë qarqe të lira për të ndërtuar telefonin ose kompjuterin tuaj. Edhe elektronika e hershme në vitet 1910 përdor plastikë një nga plastikat e para Bakelite. Plastika mund të formohet në forma më të vogla dhe më të veçanta, sipas nevojës nga elektronika jonë.

Të gjitha përparimet që kemi bërë në elektronikë të përballueshme nuk do të kishin ndodhur kurrë. Zëvendësimi i plastikës në elektronikën tonë me një substancë tjetër është e mundur, por do të ishte shumë e vështirë duke pasur parasysh specifikimet e kërkuara.

Plastika është jo përcjellëse, e cila është shumë e rëndësishme për çfarëdo substanca zëvendësuese do të përfundojë. Pra jeta jonë as që mund të mendohet pa praninë e plastikës por ne mund ta eleminojmë atë vetëm në rastet kur përdorimi është i tepërt si përdorimi i qeseve plastike për të bërë pazarin për shembull. Në këtë rast mund të bëjmë një zëvendësim me çanta prej cope.