Studimi i vëllezërve binjakë të NASA-s ka sjellë këto rezultate

0
9

Rezultatet nga studimi i binjakëve të NASA-s, që u zhvilluan në një periudhë kohore nga viti 2015 në vitin 2016-të, u botuan të enjten e kaluar në një revistë shkencore.

Dokumenti i integruar, që përfshin punën e 10 ekipeve hulumtuese, zbulon disa të dhëna interesante, befasuese dhe siguruese për mënyrën se si një trup njerëzor përshtatet dhe rigjenerohet pas kthimit nga një mjedis ekstrem si ai në Hapësirë.

Studimi i Binjakeve siguron pamjen e parë të integruar biomolekulare në mënyrën se si trupi i njeriut i përgjigjet ambientit të fluturimit në hapësirë ??dhe shërben si një gur gjenomik për të kuptuar më mirë se si të ruhet shëndeti i ekuipazhit gjatë ekspeditave njerëzore në Hënë dhe Mars. Astronautët e pensionuar të NASA-s, Scott Kelly dhe vëllai i tij i njëjtë binjak Mark Kelly, morën pjesë në hetimin, e kryer nga Programi i Hulumtimit Njerëzor të NASA-s.

Scott siguroi një bazë për vëzhgimin në Tokë dhe siguroi një test të krahasueshëm gjatë 340 ditëve që kaloi në hapësirënë Stacionin Ndërkombëtar Hapësinor për Ekspeditat 43, 44, 45 dhe 46.

Scott Kelly u bë astronauti i parë amerikan që qëndroi për gati 1 vit në Hapësirë.

“Studimi i Binjakëve ka qenë një hap i rëndësishëm drejt kuptimit të epigjenetikës dhe shprehjes së gjeneve në avionin hapësinor me njerëz”, tha J.D. Polk, shefi i Shëndetit dhe Zyrtarit Mjekësor në Shtabin e NASA-s.

“Falë vëllezërve binjakë dhe një grupi hetuesish që punuan pa u lodhur së bashku, të dhënat e vlefshme të mbledhura nga Studimi i Binjakëve kanë ndihmuar në informimin e nevojës për mjekësi të personalizuar dhe rolin e tij në mbajtjen e astronautëve të shëndetshëm gjatë eksplorimit të thellë të hapësirës, ??pasi NASA po planifikon një tjetër udhëtim në Hënë dhe njëkohësisht po planifikon udhëtime drejt Planetit të Kuq, Mars…

Rezultatet kryesore nga Studimi i Binjakeve të NASA-s përfshijnë gjetjet që lidhen me ndryshimet e shprehjes së gjeneve, përgjigjet ndaj sistemit imunitar.

Ndryshime të tjera të vërejtura në dokumentin e integruar përfshijnë kromozomet të thyera që riorganizohen në inversion kromozomal dhe një ndryshim në funksionin kognitiv.

Studiuesit bëjnë me dije se shumë nga gjetjet janë në përputhje me të dhënat e mbledhura në studimet e mëparshme, dhe hulumtime të tjera në progres.