Tokio 2020, ‘Olimpiada e Robotëve’

0
1

Lojërat Olimpike të Tokios mund të mbeten në histori si “Olimpiada e robotëve”. Organizatorët kanë paraqitur me të vërtetë ndihmësit robotikë të dizajnuar për të ndihmuar spektatorët, punonjësit dhe atletët gjatë Olimpiadës dhe Paraolimpiadave të vitit 2020, kryesisht ata në karriget me rrota. Lajmet, janë bërë të ditura gjatë një konference në kryeqytetin japonez, ku kanë dale në pah emrat e dy sponsorëve të fortë të këtij eventi sportiv: Toyota dhe Panasonic. Toyota ka zbuluar robotin e saj ndihmës (Hsr), një robot bardhë e zi i pajisur me një krah mekanik që ndihmon njerëzit në karroca: transporton çantat e tyre dhe objekte të tjera, ofron informacione dhe udhëzon shikuesit në vendet e tyre.

Në stadiumin olimpik në Tokio do të ketë gjashtëmbëdhjetë të tillë.

Panasonic ka zhvilluar në vend Power Assistance Suit: një ekzoskelet që ju lejon të ngrini dhe mbani objekte me më pak përpjekje dhe pa mbingarkesë mbrapa.

Ajo do të përdoret nga punëtorët në vendet e Olimpiadës dhe Paraolimpiadave, si dhe në fshatin olimpik.

“Robotët nuk duhet të trondisin njerëzit, ata mund të kenë një marrëdhënie miqësore me njerëzit dhe mund të punojnë së bashku.

Ky është lloji i robotit që imagjinojmë”, tha Masaaki Komiya, zëvendësdrejtor i përgjithshëm në Olimpiadën e Tokios.

Falë lojrave, drejtori i teknologjisë Hideyo Hirata shtoi, “njerëzit në mbarë botën do të kuptojnë se sa e përparuar është Japonia në aspektin e teknologjisë robotike”.