Turistja hollandeze: 5 gjëra që nuk dini për rrugët shqiptare, rrethrrotullimi është kulmi

0
112

Nëse doni të vizitoni Shqipërinë, duhet të dini se përpjekja për të parë këtë destinacion turistik të pazbuluar me peizazhin e tij mahnitës, të paprekur nga turizmi masiv, nuk është gjithmonë e lehtë. Infrastruktura e transportit mund të jetë sfiduese dhe shoferët e Shqipërisë nuk kanë shumë respekt për sinjalistikën dhe rregullat e trafikut.

Gjithsesi këto nuk duhet t’ju ndalojë të eksploroni këtë vend të shkëlqyer, plot kontraste.
Je një turist aventuresk dhe dëshiron të eksplorosh Shqipërinë me makinë ose furgon? Atëherë merrni kohë për disa këshilla.
Siguria në rrugë
Shumë rrugë në Shqipëri janë ende në gjendje të keqe. Nëse doni të shijoni të gjitha bukuritë e vendit, do të duhet të përdorni shumë lloje të ndryshme rrugësh: autostrada moderne me katër korsi, autostrada më të vogla, rrugë lokale të mbushura me gropa dhe gunga, rrugë të shkatërruara nga rrëshqitjet e tokës, rrugët “në ndërtim e sipër” … Shumicën e kohës shpejtësia juaj nuk do të jetë më e lartë se 50 km / orë. Natyrisht, nëse planifikoni të vizitoni vetëm bregdetin dhe qytetet kryesore, nuk do të keni probleme.
Kur vozisni në pjesën kontinentale të Shqipërisë, duhet të jeni të vetëdijshëm se disa zona nuk kanë kangjellat e sigurisë anash dhe se ka shumë pika ku pjesët e rrugës janë zhdukur për shkak të rrëshqitjes së dheut. Shmangni udhëtimin pasi bie nata! Në të gjitha rrugët, në autostradat si dhe në ato lokale, mund të shohësh bagëti, kopetë e deleve me bariun e tyre, fshatarët në karroca me kalë, njerëz që kalojnë në heshtje mbi gomarët dhe mushkat etj. Vetëm ul shpejtësinë dhe ki kujdes.
Hartat dhe GPS
Rrugët gjithashtu janë të shënuara keq, në shumë autostrada dhe rrugë shenjat mund të jenë vetëm në shqip ose nuk ekzistojnë fare. Ndoshta mendoni se nuk ka rëndësi, pasi keni GPS? Epo, merrni parasysh këshillat, mos u mbështetni në hartën tuaj ose GPS. Situata në rrugë ndryshon gjatë gjithë kohës dhe harta juaj nuk mund të përditësohet në mënyrë që t’ju tregojë kategorinë aktuale të rrugës.
Rrugë të reja janë në ndërtim kudo, por rrugët e vjetra mund të jenë në një gjendje shumë të keqe, pasi shumica e tyre nuk mirëmbahen më. Nëse përdorni navigacionin GPS, gjithmonë “planifikoni” udhëtimin tuaj duke iu referuar qytetit të parë që vjen pas destinacionit fillestar. Në rast dyshimi, thjesht ndiqni rrugën kryesore, ose pyesni njerëzit vendas, të cilët janë gjithmonë të etur për t’ju ndihmuar në një mënyrë shumë miqësore. Dhe mos u habitni kur të zbuloni se GPS nganjëherë ju dërgon në shtigje të poshtra që nuk mund të kaloni me makinë. Ne e kemi përjetuar disa herë!
Trafiku në zonat urbane
Ndoshta ju do të habiteni kur shihni se rrugët nëpër zonat urbane janë shpesh shumë të këqija dhe nuk mund ta themi me siguri se pse nuk rregullohen por janë plot gropa dhe akoma të pashtruara. Mund të ketë edhe barriera konkrete në rrugë që ngadalësojnë trafikun. Kapakët e hekurt të pusetava shpeshherë do shihni se janë të zhdukur, thjesht kujdesuni që të mos përfundoni në to!
Edhe pse Shqipëria e ka fluksin e saj të turizmit në verë, pikërisht këtë sezon rrugët do të jenë të hapura në përpunim e sipër dhe na u desh shumë punë të kalonim në Fier dhe Vlorë.
4. Shoferët shqiptarë dhe rregullat e trafikut
Jini të vetëdijshëm se në Shqipëri ka pasur vetëm 600 makina para vitit 1991. Pra, ngarja e një makine është një fenomen “i ri” për njerëzit. Kjo është ndoshta arsyeja që shumë prej tyre i japin makinës në mënyrë të çmendur. Duhet ta përgatisni veten, pasi në rrugë mund të takoni shoferë shumë të shpejtë dhe të rrezikshëm që duan të parakalojnë në çdo kohë në mënyrë të paparashikueshme.
Çfarë mund të them për rregullat e trafikut? Megjithëse ka shumë policë në rrugë, askush nuk duket se i respekton rregullat. Njerëzit përdorin telefonat e tyre celularë n timon, ndalojnë kudo që duan, dhe shumë vetura janë të vjetra. Por asgjë nuk është aq e rrezikshme sa një rrethrrotullim: unë kam përshtypjen se shumë shqiptarë nuk i njohin rregullat për kalimin në rrethrrotullim. Dhe më e bukura është që nuk mund të zemërohesh me ta.
Transporti publik: autobusë dhe ‘furgona’
Qytetet në Shqipëri nuk kanë stacione qendrore të autobusëve për shumë qytete apo fshatra, as nuk kanë agjenci udhëtimi që punojnë me kompanitë e autobusëve. Por ka një alternativë: furgonë privatë! Ju do t’i shihni furgonat kudo. Ata veprojnë në mënyrë të pavarur nga rrjeti i autobusëve, por ende nuk kanë orare ose çmime të përcaktuara, ju duhet të negocioni me shoferin. Ata do t’ju marrin edhe përgjatë autostradës, por furgonët janë veçanërisht të përshtatshëm për rrugët e këqija të fshatrave.
Së fundi, për ata që duan të shohin pjesë të bukura të Shqipërisë pa marrë asnjë rrezik, unë do të rekomandoja të merrni rrugët mes qyteteve të mëdha, përgjatë bregdetit dhe gjithashtu rrugës së re nëpër luginën e Kelmendit, që është një shembull i infrastrukturës së mirë!
Dhe për ata që janë gati për një aventurë të madhe: zbuloni vendet e fshehura, shijoni natyrën madhështore, nuk do të zhgënjeheni!