Universitetet lëshojnë diploma në kundërshtim me ligjin

0
3

Ligji i arsimit të lartë nuk i lejon universitet të lëshojnë diploma pa kryer më parë akreditimin institucional dhe atë të programeve të studimit. Në nenin 106 thuhet se certifikim i cilësisë duhet të kryhet përpara dhënies së diplomave të para nga një institucion i arsimit të lartë.

Deri më tani universitetet publike kanë kryer vetëm akreditimin institucional që ka të bëjë me certifikimin e cilësisë së veprimtarisë së institucioneve të arsimit të lartë, gjithmonë në përputhje me Kodin e Cilësisë.

Sipas Agjencisë së Sigurimit të cilësisë së arsimin e lartë, akreditimi i programeve të studimit është kryer vetëm në universitetet private, janë afro 240 programe që kanë certifikuar cilësinë.

Vitin e kaluar ish-Minsitrja e Arsimit, Lindita Nikolla njoftoi se ky proces do të fillonte edhe në universitetet publike, por rezulton se deri tani ai ka nisur vetëm në Universitetin e Sporteve.

Pavarësisht kësaj, institucionet e arsimit të lartë po vijojnë me dhënien e diplomave edhe pse referuar ligjit ato nuk janë të vlefshme dhe nuk mund të njihen nga shteti shqiptar.

Po ashtu, këto diploma nuk mund të  pranohen as nga universitetet e huaja, çka i penalizon të rinjtë shqiptar të studiojnë apo të punësohen ne tregun e huaj.