Manjani: Standardi i ndjekjes penale që imponon SPAK është më i ulëti

0
59
Zjarr Televizion Ad This is a sample article. ...

Ish-ministri i Drejtësisë, Ylli Manjani shprehet se standardi i ndjekjes penale që imponon sot SPAK është më i ulëti.

Përmes një postimi në rrjete sociale, Manjani ka shtruar pyetjen nëse ky standard imponohet nga personat apo nga sistemi, teksa ka listuar tre ndërhyrje të domosdoshme që sipas tij duhen bërë në sistem.

Postimi:

Prap mendoj se tek sistemi është problemi.

*****

Përtej debatit se sa të ndershëm e të paanshëm janë prokurorët e SPAK, ka vend për debat dhe ndryshim sistemi.

Insistoj për këtë. Standardi i ndjekjes penale që imponon sot SPAK është më i ulëti. Pyetja është ky standard imponohet nga personat apo nga sistemi?

Janë tre ndërhyrje të domosdoshme që duhen bërë në sistem:

Duhet kufizuar judidiksioni dhe kompentenca e SPAK. Kjo prokurori u krijua për korrupsionin në nivel të lartë dhe jo për çdo nivel. Gjithashtu u krijua për të luftuar krimin e organizuar në vend dhe jo çdo krim.
Zgjerimi i juridiksionit dhe kompentencës sjell mbingarkesë, për pasojë cilësi të ulët hetimore. Ky debat u injorua përgjatë miratimit të reformës.

Procedura penale është bërë si kullesë makaronash. Ndërhyrjet e shpeshta në të kanë krijuar gropa, pëmbysje të llogjikës, kronologjisë dhe ulje të standardit në ndjekje penale.
Duhet një procedurë e re, e shkruar mirë dhe me llogjikë harmonike.

Procedura është garancia, jo personat.

Prokurori i SPAK nuk mund të punojë nën presionin e mandatit.
Nuk mund të ketë prokuror të lirë, të pavarur e profesionalisht korrekt nëse duhet të performojë brenda një mandati. Mandatet kanë kuptim për të zgjedhurit dhe për drejtuesit e institucioneve, jo për profesionistët.

Mandati që i vihet një profesionisti është presion. Nga presioni prokurori ose do punojë shkel e shko për të bërë diçka brenda mandatit dhe për të kapur një punë tjetër në vijim, ose do ja varë fare deri sa të shterrojë afatin, sepse një punë e ka të garantuar gjithsesi.

Në të dyja rastet cilësia hetimore bie. Siç edhe ka ndodhur…

Kjo cilësi e rënë bie direkt mbi standardin e ndjekjes penale, që i intereson publikut.

Pastaj krimi nuk ka mandat. Pse duhet të ketë prokurori që heton krimin?!

Imagjinoni, prokurori lë në mes hetimin se i mbaron mandati. Ç’llogjikë është kjo?!

Ndaj them se prokurori i SPAK sduhet të ketë mandat kohor në detyrë. Ai duhet të shërbejë përjetësisht aty dhe është përgjegjës për cilësinë e hetimeve.

Drejtuesi i prokurorisë po, mund të ketë afat. Drejtimi i institucionit ndryshon, puna profesionale jo.

Dhe më në fund, e kam patur dhe e kam bindje këtë:

nuk mund të ketë gjykata të posaçme. Ka hetime të posaçme, ka edhe prokurorë të posaçëm, por gjykata është e përgjithshme e zakonshme e normale.

Para gjykatës janë të gjithë të barabartë. Por para gjykatave të posaçme barazia e palëve është “posaçme”, dmth nuk është fare.

Zjarr Tv Ad