Një fshat ekologjik hapet në Holandë

0
7

Amsterdam, 2025. Qyteti është në kapacitet, por vetëm 20 minuta larg qendrës së qytetit, një lloj i ri i jetës urbane po lulëzon.

Një eko-komunitet, plotësisht i vetë-qëndrueshëm, i përbërë nga shtëpitë futuristike të ndërtuara në serra, banorët që mësojnë si të shkojnë, ndarjen e të dhënave për të ndihmuar komunitetet e ngjashme urbane anembanë globit të arrijnë potencialin e tyre.

Tingëllon shumë e bukur për të qenë e vërtetë? Jo sipas popullit prapa fshatrave ReGen. Nëse gjithçka shkon mirë, familjet e para bujqësore në të ardhmen do të lëvizin në shtëpitë e tyre të reja në Almere këtë verë.

Por çfarë janë fshatrat ReGen?!

Në Bienalen e Venecias në 2016-ën, sipërmarrësi i teknologjisë së bazuar në Kaliforni, James Ehrlich, paraqiti vizionin e tij për atë që ai e quan Tesla e ekosistemeve.

Një komunitet modern dhe i qëndrueshëm që përdor teknologjinë më të mirë të sotme për të rritur ushqimi, energji, riciklojnë ujin e tyre dhe menaxhojnë mbeturinat e tyre.

Zhvillimi i pasurive të paluajtshme në të ardhmen, jashtë qendrës së qytetit, si një mënyrë për t’u përgjigjur në mënyrë aktive ndaj sfidave të urbanizimit, një krize në rritje globale të ushqimit dhe emetimeve gjithnjë në rritje të CO2.

Ku mund të gjej një fshat ReGen?

Ndërtimi i fshatit prototip në Almere duhet të fillojë në fillim të vitit 2018-të, me familjet e para që lëvizin gjatë verës. Por vende të tjera tashmë janë zbuluar në Suedi, Norvegji, Belgjikë, Mbretërinë e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara.

“Ne zgjodhëm këto vende, sepse klimat e tyre janë të ngjashme, kështu që mund të përdorim mësimet e nxjerra dhe të dhënat nga fshati prototip për të ndërtuar dhe drejtuar me sukses të tjerët. Me këtë përvojë, ne do të donim të merrnim hapin në zona të tjera klimatike. Meqenëse kostot e zhvillimit duhet të jenë më të ulëta në këtë kohë, ne duhet të jemi në gjendje të ndërtojmë modele më të volitshme në vendet në zhvillim. Mund të jetë një avantazh i madh për njerëzit në ato vende që të jetojnë në lagje të pavarura si këto”.

 

Kush do të jetojë në këtë fshat?

Kur u prezantua koncepti, mbi 3,100 familje u regjistruan për t’u bërë pjesë e fshatit të parë ReGen. Familjet, çiftet në pension, idealistët e rinj – kushdo mund të blejë një shtëpi në një fshat të ReGen. Kjo është, kushdo që mund të përballojë.

“Çmimet ndoshta do të fillojnë diku rreth 275,000 euro për një shtëpi të vetme familjare. Ne mund të kemi edhe disa shtëpi me qira të sektorit privat, “shpjegon Karin Gabor, Menaxher i Procesit të Lartë të ekipit holandez në fshatrat ReGen. “Ne përpiqemi më së miri për ta bërë fshatin e parë ekonomikisht të qëndrueshëm për të gjithë, por siç është e para e këtij lloji, ne nuk mund ta bënim realisht këtë ende. Sistemet që e bëjnë rrethin e fshatit dhe e lejojnë atë të funksionojë jashtë rrjetit e bëjnë atë mjaft të shtrenjtë. Ne definitivisht nuk kemi ndërmend të ndërtojmë këto fshatra vetëm për të lumtur, ashtu si zhvillohet teknologjia, ne shpresojmë se do të bëhet më praktike për të gjithë”.

 

A mund të ndërtosh një fshat të tillë kudo?

Jo në të vërtetë. Edhe me marrëveshje të qarta dhe bashkëpunim qeveritar, ndërtimi i një qyteti të ri si ky është një sfidë më vete.

“Ne jemi duke ndërtuar një lagje me 200 shtëpi, dhe është fshati i parë ReGen, ndonjëherë. Është një sfidë për të krijuar diçka të re kur keni të bëni me rregullat, rregullat dhe rregulloret ekzistuese që nuk janë bërë në këtë mënyrë të re të zhvillimit urban”, shpjegon Karin.

Për shembull, ekipi donte të ndërtonte disa serra të mëdha, të quajtura ‘katedrale ushqimore’ për t’u siguruar se do të kishte prodhim të mjaftueshëm të ushqimit për të gjithë fshatin.

Por rregulloret në atë zonë të Almere nuk lejojnë për serra të mëdha, pasi zona nuk supozohet të përdoret për biznesin e hortikulturës.

 

Por, meqë ReGen do të prodhojë ushqim për përdorim vetjak, nuk është një biznes.

“Nuk jemi padyshim një kompani prodhimi, dhe rregullat janë bërë për kompanitë që prodhojnë komercialisht ose për individë privatë, por jo për çdo gjë që është në mes”.