Rusia njeh emrin e ri të Maqedonisë

0
7
FILE In this file photo taken on Thursday, April 5, 2018, Russian President Vladimir Putin enters a hall to chair a meeting of the State Council in the Kremlin in Moscow, Russia. If Putin fulfills the goals he's set for his new six-year term as president, Russia in 2024 will be far advanced in new technologies and artificial intelligence, many of its notoriously poor roads will be improved, and its people will be living significantly longer. (ANSA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File) [CopyrightNotice: AP]

Ministria e Jashtme ruse ka njoftuar se do e njohë Republikën e Maqedonisë së Veriut me emrin e saj të ri zyrtar dhe kushtetues. Diplomatët e Moskës informuan se njoftimin për ndryshimin e emrit e morën nëpërmjet ambasadës ruse nga Shkupi në datën 19 shkurt, dhe u vendos që vendi në korrespondencat e ardhshme zyrtare të referohet me emërtimin e ri. Ndryshimi në qëndrim vjen vetëm pak muaj pasi Moska shprehu rezerva për Marrëveshjen e Prespës të arritur qershorin e kaluar mes Shkupit dhe Athinës.

Në muajin tetor, Rusia hodhi dyshime edhe për referendumin që Maqedonia mbajti në lidhje me marrëveshjen e shumëpritur, duke e komentuar pjesëmarrjen e ulët të popullsisë një formë bojkoti, madje duke i akuzuar politikanët e Shteteve të Bashkuara dhe të Bashkimit Europian për ndërhyrje në politikën e brendshmë të shtetit ballkanik. Analistët maqedonas vlerësojnë se kritikat e Rusisë kundrejt Maqedonisë tentojnë të dekurajojnë planet e ardhshme të vendit për t’iu bashkuar aleancës ushtarake të NATO-s.

Anëtarësimi në bashkësinë e Atlantikut të Veriut shihet nga Kremlini si një hap që do të destabilizonte por edhe do të ulte ndikimin rus në rajon. Ndërkaq, Maqedonia e Veriut vijon të kërkojë mbështetje për firmosjen e protokollit të anëtarësimit në NATO pas nënshkrimit paraprak më 6 shkurt të këtij viti.

Deri më tani, parlamentet e 8 nga 29 vendeve anëtare të Atlantikut të Veriut i kanë dhënë dritën jeshile futjes së Maqedonisë së Veriut në NATO. Ndër nënshkrueset e para kanë qenë vendet e Ballkanit, si Shqipëria, Greqia, Kroacia, Mali i Zi dhe Rumania.