Stehen Hawking i bie këmbanës së alarmit: Njeriu po shkatërron tokën

0
260

Stephen Hawking  është një nga astrofizikantët më të njohur e në të njëjtën kohë edhe më pesimisti për të ardhmen e njerëzimit. Ai nuk ngurron që të ripërsërisë sa herë që i jepet mundësia apelin drejtuar të gjithëve; duhet të largohemi nga toka. Thirrja e fundit mbërriti nga Norvegjia, i ftuar në një festival shkencor dhe muzikor, që synonte të ndihmonte të rinjtë të kuptonin shkencën komplekse. “Ka kaq shumë faktorë që kërcënojnë Tokën sot, sa për mua është shumë e vështirë që të jem optimist për të ardhmen”, thotë ai. Por mes goditjes nga një asteroid e një sulmi alien, rreziku më i madh, sipas shkencëtarit britanik është vetë njeriu. “Ne jemi në shterim të burimeve natyrore që ofron toka. Po përshpejtojmë ngrohjen globale, po shkrihen akujt, po shpyllëzojmë planetin dhe po zhdukim kafshët”, thotë Hawking. Sipas tij, në rastin më të mirë njerëzimit i kanë mbetur disa shekuj për t’u arratisur prej këtu dhe në rastin më të keq, disa dekada.