Kabineti i Zelandës së re mbështet ndryshimet mbi ligjin e armëve

0
4

Kryeministrja Jacinda Ardern thotë se qeveria e Zelandës së Re ka mbështetur ndryshimet e ligjit të armëve “në parim” pas vrasjeve në Christchurch. Pesëdhjetë persona u vranë dhe dhjetëra të tjerë mbetën të plagosur në sulmet në dy xhami të premten. Australiani Brenton Tarrant, 28 vjeç, është paraqitur në gjykatë dhe është akuzuar për vrasje.

Sulmet nxitën thirrjet për reformën e ligjit të armëve, me të cilën  Ardern tha së shpejti se “ligjet tona të armëve do të ndryshojnë”. Duke folur në një konferencë për shtyp pas një takimi të kabinetit,  Ardern tha se priste që të japë detaje mbi reformat deri më 25 mars.

“Kjo përfundimisht do të thotë që brenda 10 ditëve nga ky akt terrorist, ne do të kemi njoftuar reformat që do të besoj se do ta bëjnë komunitetin më të sigurt”, tha ajo.

“Ne kemi marrë një vendim si kabinet, jemi të unifikuar,” u tha kryeministri gazetarëve.

Ardern njoftoi gjithashtu se një hetim do të shikojë në krye të gjakderdhjes dhe çfarë mund të ishte bërë ndryshe. Shumë manifestime publike janë mbajtur gjatë Zelandës së Re gjatë fundjavës për viktimat e sulmeve, dhe shumë janë planifikuar për këtë javë. Nëntë vetë mbeten në spital në një gjendje kritike.