Mashtrimi publik dhe dezinformimi për pajisjet e identifikimit, PEI nuk kushtoi 23 milionë euro! KQZ zbardh të vërtetën

0
104
Zjarr Televizion Ad This is a sample article. ...

Akuzat dhe pretendimet se pajisjet e identifikimit elektronik kanë kushtuar 23 milionë euro, edhe përse në të vetmen ditë që duhet të punonin një pjesë nuk funksionuan, duket se nuk qëndrojnë. Shifra është dyfish e fryrë dhe siç do ta faktojmë në këtë artikull, ajo nuk i kalon 11 milionë dollarë.

Të dhënat e prokurimit tregojnë qartësisht se shuma e pretenduar është e pavërtetë, edhe pse në mediat online dhe ato kombëtare është trumbetuar me të madhe e kundërta. Pajisjet e Identifikimit Elektronik kanë kushtuar rreth 11 milionë dollarë ose rreth 10 milionë euro.

Shuma e deklaruar nga aktorë mediatikë dhe politikë nuk ka lidhje me vlerën reale me të cilën janë blerë pajisjet PEI.

Më datë 10 shkurt 2021, KQZ nënshkroi kontratën me shoqërinë fituese “SMARTMATIC INTERNATIAONAL HOLDING B.V”, pas kërkesës që i ishte dërguar më parë 22 kompanive të fushës. Vetëm shtatë prej tyre janë përgjigjur pozitivisht dhe një ndër to ka qenë kompania fituese.

Vlera e përgjithshme e kontratës është 19.975.774,23 USD pa TVSH dhe nuk ka pasur asnjë kontestim.

Nga vlera e mësipërme e kontratës, blerja e pajisjeve ka kushtuar vetëm 11.851.320 USD. Një pajisje e identifikimit elektronik së bashku me aksesorët kushton 2.140 USD. Në total janë blerë 5.538 copë.

Pjesa tjetër e tenderit nuk ka lidhje me pajisjet, por ka të bëjë me furnizimin me hardware dhe software; instalimin dhe testimin e pajisjeve, koordinimin e dërgesës, shpërndarjen e pajisjeve në terren dhe tërheqjen përfundimtare; trajnime, ngritjen dhe operimin e një qendre thirrjesh në Tiranë, e kombinuar me mbështetje teknike në terren; Menaxhimin e projektit dhe shërbime të tjera të lidhura me të.

Zjarr Tv Ad