NASA arrin të realizojë foto të valëve supersonike

0
6

NASA ka fotografuar valët tronditëse që ndërveprojnë me njëra-tjetrin.  Megjithatë shkrepja e fotografisë së duhur nuk ishte aspak e lehtë. Ja përse shërbejnë këto imazhe. Fotot e ngjyrosura të këtyre ultratingujve kanë bërë xhiron e ueb-it nga Instagrami në Facebook. Le të flasim për imazhet që NASA ka publikuar për të dokumentuar zhvillimin e studimeve të tij në fushën e fluturimit supersonik. Çfarë përfaqësojnë ato dhe si u morën? Fotot tregojnë dy avionë supersonik T-38 eksperimentaleë dhe pjesë e eksperimentit janë valët tronditëse që formojnë avionët kur tejkalojnë shpejtësinë e zërit. Ato u morën me teknikën e strioskopisë (ose fotografisë Schlieren) e cila mundëson dallimin e ngjeshjeve të një lëngu (në këtë rast, është ajri). U deshën disa përgatitje dhe pak … durim, sepse ishte e nevojshme që dy avionët supersonikë të fluturonin  në formacion në një distancë të saktë ndërmjet tyre (9 metra). Përfundimisht u arrit përafrimi i të gjitha këtyre kushteve dhe rezultati ishte një sërë imazhe që tregojnë me qartësi të jashtëzakonshme (dhe për herë të parë, në fluturim) se si valët tronditëse ndërveprojnë midis tyre.

Por si krijohen këto valë tronditëse?

Avionët, që fluturojnë, bëjnë rrugën e tyre përmes molekulave ajrore para tyre dhe nëse shpejtësia e fluturimit afrohet me atë të zërit molekulat e ajrit nuk kanë më kohë për të bërë hapësirë ??për vetë aeroplanin: krijon një “përplasje me zinxhirë” që rrit presionin, duke shkaktuar fenomenin e famshëm të bumit të zërit. Në imazhet, zonat më të errëta janë pikërisht ato në të cilat molekulat e ajrit janë grumbulluar. Eksperimenti i NASA dhe imazhet e kapura, do të lejojnë teknikët të studiojnë një dizajn që mund të minimizojë bumin zanor. Pikërisht për këtë qëllim, NASA po punon (së bashku me kompaninë Lockheed Martin) në X-59, një avion eksperimental që duhet të fluturojë për disa vjet dhe që duhet të jetë shumë më i avashtë se paraardhësit e tij. Nëse gjithçka shkon sipas planit, së shpejti do të shohim fillimin e një epoke të re të aviacionit dhe kthimin e avionëve të rinj të pasagjerëve supersonikë.