Putin pasaporta ruse ukrainasve të Donetskut dhe Luhanskut

0
1

Presidenti rus Vladimir Putin ka nënshkruar një dekret për zgjerimin e procedurës së thjeshtuar për marrjen e shtetësisë ruse për të gjithë banorët e rajoneve Donetsk dhe Luhansk të Ukrainës.

Masa e 17 korrikut vjen pas Putin, pak ditë pasi Volodimir Zelenskiy fitoi balotazhin presidencial të Ukrainës më 21 prill, lëshoi një dekret për të thjeshtuar procesin për qytetarët e Ukrainës në “zona të caktuara” të rajoneve lindore Luhansk dhe Donetsk për të marrë nënshtetësinë ruse duke iu referuar zonave të kontrolluara nga separatistët e mbështetur nga Rusia.

I konsideruar nga Ukraina dhe Perëndimi si një përpjekje për të minuar sovranitetin ukrainas, masa u pa si një përpjekje për të provokuar Zelenskiin dhe për të nënvlerësuar fitoren e tij elektorale. Kyivi i ka deklaruar pasaportat ruse të lëshuara nën këtë procedurë si të paligjshme.

Dekreti i zgjeruar tani u lejon të gjithë atyre që ishin banorë të përhershëm të njërës prej rajoneve në prill 2014, kur filluan luftimet midis forcave të qeverisë ukrainase dhe separatistëve në Ukrainën lindore, për të përfituar nga një procedurë e thjeshtuar për të marrë një pasaportë ruse. Si përgjigje ndaj Kremlinit, Zelenskiy urdhëroi Ministrinë e Jashtme të thjeshtojë procedurën për diasporën ukrainase për të marrë nënshtetësinë, sipas një postimi të 17 korrikut në faqen zyrtare të presidentit në Facebook.

Presidenti Ukrainas gjithashtu dëshiron që procedurat e shtetësisë të thjeshtohen për të huajt që janë të privuar nga të drejtat ose liritë e tyre. Rreth 13,000 njerëz janë vrarë dhe 1.5 milion të tjerë janë zhvendosur brenda vendit në konfliktin në Ukrainën lindore gjatë pesë viteve të fundit, sipas vlerësimeve të Kombeve të Bashkuara. Putin gjithashtu ka zgjeruar kategoritë e personave që kanë të drejtë për pasaporta ruse duke shtuar ukrainas të cilët dikur jetonin në rajonin e Krimesë të Ukrainës përpara se të aneksohej nga Rusia në 2014 dhe qytetarët e Irakut, Jemenit, Sirisë dhe Afganistanit të lindur në Rusi gjatë kohës së Bashkimit Sovjetik.