Restoranti i parë nënujor i Evropës hapet në Norvegji

0
8

Restoranti i parë nënujor në Evropë hapet sot në Norvegji me më shumë se një sipërfaqe 7.000 metra. Dashuria për jetën detare dhe arkitektura janë rezervuar deri më tani për të shijuar një vakt në mes të peshqve.

Restoranti, i vendosur në pikën më jugore të Norvegjisë, duket si një tub i gjerë dhe i ngurtë, të zhytur në Detin e Veriut. Ajo quhet “Nën”, që do të thotë në gjuhën norvegjeze dhe “mrekulli”.Projektuar nga arkitektë të firmës norvegjeze Snoehetta, firmë kjo që ka projektuar edhe Operan në Oslo dhe Muzeun Kombëtar – si dhe Përkujtimin e 11 shtatorit në Nju Jork.

“Bukuria është pikërisht ky tranzicion. Dritarja e madhe tregon mjedisin nënujor, jo si e një akuarium, por si një foto e vërtetë “, tha themeluesi i Snoehetta, Ketil Trental Toursen.

Kur hyn në “Nën” fillimisht ndjehesh se je duke hyrë në një sauna. Eshte një hyrje tetë metra me një shkallë që çon në nje dhomë të madhe ngrënie, ne te cilen mund të ulen pothuajse 40 kliente. Dhoma është e ndarë nga deti me një dritare të madhe që ofron pamje panoramike. Tursun tha se ndërtimi mund të përballet me një mot shumë të keq dhe është projektuar për t’i bërë ballë asaj që ai e quajti “vala e shekullit”.

Restoranti mbushet me dritë natyrore gjatë ditës, filtruar nga ngjyra e gjelbër e ujit.

Një menu e plotë prej 18 gjellërash, bazuar në përbërësit lokalë dhe prodhimet e detit, kushton deri në 3,700 krore – rreth 380 euro – personi, duke përfshirë pije.

Qëllimi është qe 50% e konsumatorëve që hanë këtu, të kenë mundësi të qëndrojnë gjatë natës në hotelin tonë. Ne presim rreth 12,000 njerëz të hanë drekë në restorantin tonë çdo vit,” tha Oumpostant, njëri prej dy vëllezërve pronarë.

“Nën” është e hapur sot për miqtë dhe pronarët e familjes, ndërsa për konsumatorët e parë, portat e saj do të hapen në fillim të prillit.

Restorante nenujore në mbarë botën numërohen me gishtat e një dore dhe i gjen në ujërat tropikale të tilla si Maldive në Oqeanin Indian.