Parlamenti Europian “shkatërron” Ramën dhe Vuçiç: Rezerva të forta për “Ballkanin e Hapur”

0
81
Zjarr Televizion Ad This is a sample article. ...

Parlamenti Europian miratoi me 23 nëntor rezolutën për strategjinë e re të zgjerimit të BE-së, të propozuar nga deputeti Tonino Picula nga Grupi i Socialistëve dhe Demokratëve (S&D), me 502 vota pro, 75 vota kundër, 62 abstenime.

Picula, raportuesi i PE për Strategjinë e Re të Zgjerimit, shprehu kënaqësinë e tij me rezultatet e votimit në Twitter, ku tha se PE dëshiron “një proces transparent dhe të përshpejtuar zgjerimi për ata që e meritojnë dhe heqjen e fondeve për ato regjime që nuk e bëjnë këtë. mbështesin vlerat evropiane”.

Kur bëhet fjalë për bashkëpunimin rajonal, rezoluta përfshinte amendamentin që mirëpret tre marrëveshjet e lëvizshmërisë të nënshkruara më 3 nëntor në kuadër të Procesit të Berlinit, një nga iniciativat e njohura si shembull i mirë i bashkëpunimit rajonal nga rezoluta.

Megjithatë, rezoluta u bëri thirrje gjithashtu vendeve anëtare që të “shprehin rezerva të forta për çdo iniciativë rajonale të bashkëpunimit ekonomik që nuk përfshin të gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor dhe nuk bazohet në rregullat e BE-së, siç është nisma e Ballkanit të Hapur”.


Pas miratimit të saj, rezoluta tani paraqet qëndrimin zyrtar të Parlamentit Evropian ndaj zgjerimit. Edhe pse nuk është detyruese, rezoluta është një rekomandim zyrtar për Komisionin dhe Këshillin.


“Besoj fuqimisht se procesi i zgjerimit mund të inkurajojë reformat e shumëpritura të BE-së. Ne duhet të përmirësojmë vendimmarrjen. Ne nuk mund të humbim kohë edhe një herë, si në rastin e Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë…

Por, sado që S&D-të duan që BE të përshpejtojë procesin e zgjerimit, është e qartë se suksesi i saj varet edhe nga vendet që aspirojnë t’i bashkohen familjes sonë të BE-së. Ata duhet të bëjnë zgjedhje të qarta pro-evropiane.

Anëtarësimi në BE do të thotë më shumë sesa thjesht fondet dhe korridoret e transportit të BE-së. Para çdo gjëje, ai përfaqëson një sërë vlerash dhe parimesh për t’u ndarë dhe respektuar, “tha Picula.


Rezoluta i bën thirrje Komisionit dhe Këshillit të BE-së që çështjen e harmonizimit me Politikën e Përbashkët të Jashtme dhe të Sigurisë të BE-së ta konsiderojnë si prioritet në procesin e anëtarësimit dhe thekson se negociatat me Serbinë duhet të përparojnë “vetëm nëse vendi përafrohet me BE-në. sanksione kundër Rusisë dhe bën përparim të rëndësishëm në reformat e lidhura me BE-në.

Zjarr Tv Ad