Përshpejtohen efektet e ndryshimit të klimës

0
9

Në vitin e katërt më të nxehtë ndonjëherë, nivelet e detit në rritje thyen çdo rekord në tridhjetë vitet e fundit. Ndërkohë, oqeanet po mbinxehen dhe Toka po përjeton disa nga ciklonet më të këqija që e kanë vizituar ndonjëherë: pika mbi klimën globale, sipas Organizatës Botërore Meteorologjike. Një fëmijë i transportuar në një frigorifer në shkatërrimin e shkaktuar nga cikloni Idai në Beira, Mozambik.

Niveli i detit po rritet më shpejt: për të konfirmuar atë që tashmë është vërtetuar nga sondazhet satelitore është shteti i klimës, raporti vjetor mbi gjendjen e klimës globale të Organizatës Botërore Meteorologjike (WMO).

Dokumenti, i paraqitur të martën më 2 prill, jep një llogari të të gjithë treguesve kryesorë të klimës dhe pamja që shfaqet është e errët. Në vitin 2018, niveli global i detit ishte 3.7 milimetra më i lartë se në vitin 2017, dhe më i madhi në tre dekada të sondazheve. Oqeanet janë bërë më të ngrohta dhe më acide: më shumë se 90% e energjisë termike të bllokuar nga gazrat serrë ruhen nga dete, të cilat në vitin 2018 kanë regjistruar një rekord të ri termik në 700 metra e parë dhe në 2,000 metra e parë nga sipërfaqja . Në dhjetë vitet e fundit, oqeanet kanë absorbuar të paktën 30% të emetimeve antropogjene dhe janë bërë acidifikohen: raporti në fakt regjistron një reduktim të pH-së sipërfaqësore të deteve.

Ndryshimi i klimës: për të shpëtuar Manhattan, le ta zgjerojmë atë!

Në vitin 1993, kur raporti u publikua për herë të parë, përqendrimi i CO2 në atmosferë ishte 357 pjesë për milion (ppm). Sot ne jemi në 405.5 ppm, mendohet të jetë në rritje: një dokument shumë i fundit nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë raporton se në 2018 emetimet e karbonit u rritën me 1.7% si rezultat i rritjes më të shpejtë të përdorimit të energjisë nga 6 vitet e fundit.

Harta e oqeaneve bazuar në densitetin e ujit: zonat e errëta korrespondojnë me dendësi më të madhe. Temperatura e oqeaneve, mesatarisht më e lartë se në shekullin e fundit, e bën më të vështirë për erërat e ftohta të formojnë ujëra të dendura. Për të mësuar më shumë: nga Adriatiku në rrymat e Atlantikut.

E gjithë kjo ka një ndikim të rëndësishëm në temperatura: viti i kaluar ishte tremujori më i nxehtë ndonjëherë, me temperaturat globale pothuajse 1 ° C më të larta se mesatarja e periudhës 1850-1900. Për më tepër, temperatura mesatare globale fsheh hapa më të qarta në disa rajone, siç është Arktiku, ku vitin e kaluar mesatarja globale ishte 2 ° C, në disa raste deri në 3 ° C, më e lartë se zakonisht. Ende në Arktik, në vitin 2019 zgjerimi maksimal i akullit të detit ishte më i ulti i shtatë ndonjëherë.

Fuqia e re Focus Extra 82 është e dedikuar për konsumimin e lëndëve djegëse fosile që gjeneron gazra që ndryshojnë klimën, monografi Focus fokusuar në tema me interes të madh aktual. | FOCUS

Ngrohja globale është tashmë këtu. Pasojat e kësaj përzierje shpërthyese në moti janë tashmë të dukshme: vala e nxehtësisë që goditi Evropën në verën e vitit 2018 shkaktoi zjarr në Suedi, Britani të Madhe, Gjermani dhe Norvegji – vende normalisht më pak të ekspozuara ndaj këtyre ngjarjeve. Ndërsa vetëm disa javë më parë, ciklonet më shkatërruese tropikale goditën ndonjëherë hemisferën jugore: në gjysmën e parë të marsit 2019 Idai u përplas në Mozambik, Zimbabve dhe Malavi, duke lënë prapa të paktën 800 viktima të konfirmuara dhe qindra mijëra pastrehë.

“Idai ka arritur në kontinent në Beira: një qytet me lartësi të ulët dhe rritje të shpejtë, në një bregdet të prekshme nga stuhitë dhe tashmë të prekur nga nivelet në rritje të detit”, thotë Petteri Taalas, sekretari i përgjithshëm i WMO: “ato viktima janë pse kemi nevojë për një axhendë për zhvillimin e qëndrueshëm, përshtatjen ndaj ndryshimeve klimatike dhe zvogëlimin e rrezikut nga fatkeqësitë natyrore”.

Gabimi, sipas studiuesve, është në mënyrën në të cilën distanca midis planeteve në Sistemin Diellor është llogaritur gjithmonë, dmth duke iu referuar distancës mesatare të planetit nga Dielli. Duke përdorur këtë kriter, distanca mesatare e Tokës (nga Dielli) është një njësi astronomike (1 AU), e cila korrespondon me rreth 150 milion kilometra; për Venus është rreth 0.72 UA. Nëse vlera e dytë zbritet nga e para, rezulton se distanca mesatare midis Tokës dhe Venusit është 0.28 UA: pa planetin tjetër ai bie nën këtë vlerë dhe kështu supozimi se Venusi është planeti më i afërt për tonë.