Sateliti i NASA-s thyen rekordin

0
5

Anija e katërt kozmike, Magnetospheric Multiscale (MMS) kohët e fundit ka thyer rekordin botëror për udhëtim hapësinor, duke mos shkëputur sinjalet e GPS-it me Tokën pavarësisht distancave të paimagjinueshme.

Suksesi i MMS-së tregon se anija kozmike e NASA-s së shpejti do të jetë në gjendje të udhëtojë nëpërmjet GPS-it në distanca shumë të largëta si Hëna për shembull, e cila do të jetë e rëndësishme për Gatewayin, një stacion hapësinor i planifikuar për orbitën hënore.

Pas manovrave të lundrimit të kryer këtë shkurt, MMS tani arrin mbi 116.300 milje nga Toka në pikën më të lartë të orbitës së saj, ose rreth gjysmës së rrugës drejt Hënës. Në këtë lartësi, MMS vazhdoi të merrte sinjale GPS mjaft të forta për të përcaktuar pozicionin e saj, duke shkatërruar të dhënat e mëparshme të vendosura së pari në tetor 2016 dhe përsëri në shkurt 2017.

Kjo tregon se sinjalet GPS shtrihen më larg se sa pritej dhe se misionet e ardhshme mund të përdorin me besueshmëri GPS-in në lartësi ekstreme.

Shkencëtarët shprehen se kur e filluan misionin, nuk e kishin imagjinuar se lartësia e GPS-it do të kishte një aftësi kaq të fuqishme.