Në 2023, 20 milionë makina do te kenë asistentë zanorë

0
7

Pas pushtimit të smartfonëve dhe hyrjes në shtëpitë e njerëzve si folës të mençur, asistentët e zërit po përgatiten për t’u bërë pjesë edhe e makinave tona.

Analistët e Abi Research, sipas të cilës në pesë vjet, në vitin 2023, do të jenë 20 milionë makina që do të dalin nga shitësit me të paktën një asistent virtual në kabinën e tyre.

Njerëzit janë duke u përdorur për të përdorur Alexa nga Amazon, Google Assistant dhe Siri nga Apple, dhe ata shpresojnë të jenë në gjendje të bisedojnë me ta edhe gjatë kohës së makinës.

 

“Prodhuesit e makinave kanë kuptuar se një numër në rritje konsumatorësh mund të shohin një vlerë për të qenë në gjendje të kontrollojnë pajisjet e tyre të mençura në makina dhe të jenë në gjendje të përfitojnë nga ekosistemi i Apple, Amazon ose Google gjatë drejtimit të makinës”, shpjegon studiuesi, Shiv Patel.

“Në të njëjtën kohë, këto kompani të teknologjisë e shohin tregun e automobilave si një biznes të ri vertikal për të pasuruar markën e tyre dhe për të marrë të dhëna të vlefshme për konsumatorin”, tregon Patel.

Google ka nënshkruar marrëveshje me Volvo dhe Nissan-Renault, ndërsa Amazon ka njoftuar një partneritet me Audi-n.

Strategjia e prodhuesve të makinave po ndryshon, thonë ekspertët.

Nëse fillimisht u përpoqën të zhvillonin asistentin e tyre zanor, kohët e fundit kompanitë si BMW dhe Audi kanë vendosur të zhvillojnë sisteme që lejojnë bashkëjetesën e asistentit të tyre me ato të Google ose Amazon.